Η κυβέρνηση επιμένει στο ανεξέλεγκτο τζογάρισμα των εισφορών

Μοναδική επιλογή η οριστική και αμετάκλητη ματαίωση του νομοσχεδίου της

Η κυβέρνηση αποφάσισε κακήν κακώς να μεταθέσει χρονικά για τον Σεπτέμβριο, τη ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, το οποίο με περίσσεια σιγουριά και κομπασμό, μας παρουσίαζε ως μια εξαιρετική μεταρρύθμιση γα τη νέα γενιά, κάνοντας το άσπρο-μαύρο, όπως και με το πρόσφατο  νόμο-έκτρωμα που ψήφισε μόνη της η Νέα Δημοκρατία, ονομάζοντάς το «προστασία της εργασίας».

Όχι, βεβαίως, πώς έχει ουσιαστική σημασία πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου. Αυτό, όμως, που προκύπτει ως συμπέρασμα από το κυβερνητικό πισωγύρισμα και μάλιστα σ’ ένα ζήτημα που είχε αναγάγει σε ύψιστο πολιτικό διακύβευμα, είναι πώς το νέο Ασφαλιστικό είναι κακοστημένο, με πολλά «θολά» σημεία, που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ειδικά αυτές του εξωτερικού, προέρχονται κυρίως από τους δανειστές, οι οποίοι αμφισβητούν τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης που εκπόνησε το υπουργείο Εργασίας και προβλέπει ότι το κόστος μετάβασης ύψους άνω των 60 δισ., θα καλυφθεί από μια συνεχόμενη πολυετή και δυναμική αύξηση (πάνω από 3,5%) του ΑΕΠ της χώρας.

Η ανάπτυξη, πάντως, δεν προέρχεται με το πάτημα ενός κουμπιού, ούτε ποτέ ως τώρα διήρκεσε δεκαετίες ολόκληρες.

Η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη, λοιπόν, προχωρεί σε μια αχρείαστη μεταρρύθμιση που θα ευνοήσει κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες και μάλιστα ξένες, καθώς η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά έχει αφελληνιστεί (χρεωκοπία Ασπίς Πρόνοια, πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής σε ξένους). Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που αποσκοπεί στο να μαζευτούν εισφορές δισεκατομμυρίων ευρώ από τους εργαζόμενους, τα οποία ούτε καν θα μείνουν στην Ελλάδα και στην εγχώρια οικονομία.

Το κυριότερο ερώτημα που τίθεται και το οποίο έχουμε θέσει εξ’ αρχής ως Σύλλογος, είναι ποιος θα κληθεί να πληρώσει αυτή την πολυθρύλητη μετάβαση, όταν και όπως γίνει. Εμείς οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι είναι η απάντηση, όσο κι αν το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να μας διαβεβαιώσει για το αντίθετο. Εμείς, οι τωρινοί συνταξιούχοι θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη, είτε με μείωση των συντάξεων είτε με καταβολή φόρου.

Όσον αφορά τους νέους, θα κληθούν να πληρώσουν το «πείραμα» της κυβέρνησης δύο φορές.  Μία για να πάρουν οι ίδιοι σύνταξη, αν αυτό καταστεί εφικτό, λόγω του επενδυτικού ρίσκου και άλλη μία ως φορολογούμενοι, για να εξασφαλιστούν οι συντάξεις των τωρινών αλλά και των επόμενων συνταξιούχων.

Ξεσκεπάστηκαν,  η λέξη αλληλεγγύη δεν υπάρχει στο νέο ασφαλιστικό της κυβέρνησης, κατέπεσαν τα επιχειρήματά τους και κατέδειξαν  ότι ο σκοπός τους είναι να ευνοήσουν-προωθήσουν τα συμφέροντα κάποιων ασφαλιστικών εταιρειών. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο και άρθρο για το ακαταδίωκτο στα μέλη του Δ.Σ. του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ακόμη και αν ρίξουν τις μελλοντικές εισφορές στα βράχια, διαλύοντας τους «κουμπαράδες» που ακόμη επιμένουν να διαφημίζουν.

Χρησιμοποιούν το δημογραφικό ζήτημα και τη γήρανση του πληθυσμού, υποστηρίζοντας ότι οι νέοι δεν πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν τις συντάξεις των παππούδων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδιαφέρονται γι’ αυτούς. Τι υποκριτές, να επικαλούνται το δημογραφικό πρόβλημα, ενώ με τον δικό τους πρόσφατο νόμο πετσοκόβουν το οκτάωρο, μειώνουν τις αποδοχές των εργαζόμενων, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και διευκολύνουν τις απολύσεις!

Τέλος η «μεταρρύθμιση» είναι αντισυνταγματική και αυτό δεν το λέμε μόνον εμείς. Το υποστηρίζει η δικαστική εξουσία της χώρας και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδό της, ΣτΕ, με τις εμβληματικές αποφάσεις 228715// και 1889/2019,  να αναφέρουν επί λέξει:

«είτε ως κύρια, είτε ως επικουρική, η υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση έχει εξαιρεθεί από τον χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τούτο δε έγινε για λόγους δημόσιου συμφέροντος και ειδικότερα για να προστατευθούν όσοι υποχρεωτικώς ασφαλίζονται ή καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές από τους επιχειρηματικούς κινδύνους που συνδέονται με την άσκηση της ασφαλιστικής λειτουργίας από ιδιωτικούς φορείς».

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, εμείς, η Διοίκηση του Συλλόγου, έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό τα ανοσιουργήματα που «συνοδεύουν» το νέο Ασφαλιστικό Πινοσέτ, το οποίο δίνει βορά το επικουρικό μας στους ιδιώτες και αλλοτριώνει πλήρως τη φύση και λειτουργία του συνταξιοδοτικού μας συστήματος.

 Δηλώνουμε σφόδρα αντίθετοι στα κυβερνητικά σχέδια, έχουμε πρωτοστατήσει σε Παναττική Κινητοποίηση, μαζί μάλιστα με τους εργαζόμενους και ετοιμάζουμε νέα Πανελλαδική Κινητοποίηση, στις 8 Οκτωβρίου 2021. Σας καλούμε,  όλοι μαζί, να αντισταθούμε απέναντι στη μεταρρύθμιση-κόλαφο του υπουργείου Εργασίας, με αίτημα την οριστική και αμετάκλητη ματαίωσή του.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                        Ο Γεν.Γραμματέας

Γιώργος Πεπόνης                                                  Τάσος Γεωργιάδης