Χαιρέτα την επιστροφή αναδρομικών μέσω πολιτικής απόφασης

Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, όμως δεν θα αποδοθεί 13η σύνταξη το 2019

H είδηση που προέκυψε από τη συνάντηση που είχε η Διοίκηση του Συλλόγου με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Πεπόνη και συμμετέχοντες τον γραμματέα Τάσο Γεωργιάδη και το μέλος Νίκο Θωμόπουλο, με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Νότη Μηταράκη, είναι η εξής: τέλος στα όποια όνειρα ή τις ψευδαισθήσεις ορισμένων, ότι τα αναδρομικά θα επιστρέφονταν με πολιτική απόφαση αυτής ή της οποιαδήποτε κυβέρνησης.

Στο τεράστιο παιχνίδι υποκρισίας που ακόμα εξελίσσεται από πολιτικούς, καθηγητές και δημοσιογράφους, και αφορά την επιστροφή των αναδρομικών με πολιτική απόφαση, έβαλε τέλος ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης.

Ενώ προεκλογικά είχαν ανεβάσει κατακόρυφα τον πήχη των προσδοκιών για τους συνταξιούχους, αμέσως μετά τις εκλογές ξέχασαν τα πολλά αναδρομικά που υπόσχονταν για το μεγάλο διάστημα μεταξύ του 2015-2018 (36μηνο). Ακολούθησε ένα διάστημα αφωνίας και με το πέρασμα μόνο λίγων μηνών, διαφαίνεται πως η κυβέρνηση επιχειρεί να σβήσει από την ατζέντα της, την επιστροφή αναδρομικών και για το μικρό και νομικά «ακάλυπτο» διάστημα μεταξύ της απόφασης του ΣτΕ και του νόμου Κατρούγκαλου (δεκάμηνο).

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας είναι ξεκάθαρη, ως προς τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ. Συγκεκριμένα μας είπε ότι θα υλοποιηθούν και τα αναδρομικά που θα προκύψουν θα είναι από τις 4/10/2019.

Μιλάμε, δηλαδή, για ψίχουλα που αφορούν μόνο τις επικουρικές συντάξεις λίγους συνταξιούχους.

Για τις παλαιότερες αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου, που είχε χαρακτηρίσει ως παράνομο και αντισυνταγματικό το πετσόκομμα των συντάξεων το 2012 με τους νόμους 4051 και 4093, υποστήριξε ότι: «Θα σεβαστούμε τις τελεσίδικες αποφάσεις της δικαιοσύνης και θα τις εφαρμόσουμε στο ακέραιο, διασφαλίζοντας παράλληλα και τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».

Μπορεί ο κ.Μηταράκης να δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις, ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι έως τώρα το υπουργείο Εργασίας, κάθε άλλο παρά κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ΕΦΚΑ δεν υλοποιεί, δηλαδή, τις πρόσφατες αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που δικαίωσαν δεκάδες συναδέλφους μας, οι οποίοι κέρδισαν την επιστροφή αναδρομικών βάση της απόφασης της ΣτΕ (10/6/2015), για τους νόμους 4051 και 4093.

Εμείς επισημάναμε στον υπουργό το γεγονός της δικαίωσης των συναδέλφων μας, τονίζοντας ότι το υπουργείο πρέπει να πράξει τα δέοντα, έτσι ώστε ο ΕΦΚΑ να υλοποιήσει τις πρωτόδικες αποφάσεις και να καταβάλει τα χρήματα στους συναδέλφους. Υπογραμμίσαμε, μάλιστα, ότι ακόμη και στην περίπτωση που αδικαιολόγητα ο ΕΦΚΑ δεν το πράξει αλλά προσφύγει στην λύση του εφετείου, δεν πρέπει να προκύψουν σημαντικές καθυστερήσεις στην διαδικασία και να επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους.

Να σημειώσουμε, ότι ο υπουργός ανέφερε ότι εφετειακές αποφάσεις μέχρι 4.000 ευρώ, θα εκτελούνται.

Στο επιχείρημά μας ότι η απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή αναδρομικών, υλοποιήθηκε για τους δικαστές και σχετικά πρόσφατα για τα σώματα ασφαλείας και τους καθηγητές, συνιστώντας μέγιστη αδικία και διάκριση, ο υπουργός δεν κατόρθωσε να αρθρώσει επαρκείς εξηγήσεις.

Συνάδελφοι –Συναδέλφισσες,

Η ρεαλιστική και πραγματιστική προσέγγιση που έκανε η Διοίκηση για το θέμα των αναδρομικών, ακολουθώντας πέρα από τον αγωνιστικό και τον δικαστικό δρόμο διεκδίκησης, δικαιώνεται απόλυτα. Η επιλογή των ομαδικών αγωγών αποδεικνύεται η ενδεδειγμένη, αρκεί βεβαίως η κυβέρνηση να σταθεί εφάμιλλη των δεσμεύσεών της και να σεβαστεί, όπως μας δήλωσε ο κ.Μηταράκης, τις αποφάσεις των Δικαστηρίων.

Εμείς ως Σύλλογος, ζητάμε την επιστροφή των αναδρομικών που αφορούν όχι μόνο το δεκάμηνο, δηλαδή το χρονικό διάστημα από την απόφαση του ΣτΕ μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά έως τις 31/12/2018, που έγινε ο επανυπολογισμός, με δεδομένο ότι αυτός με τις πρόσφατες αποφάσεις (10/4/2019), κρίθηκε συνταγματικά νόμιμος.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και το προεδρείο των συνταξιούχων του ΟΣΕ, η Διοίκηση του Συλλόγου μας έθεσε την ατζέντα με τις θέσεις και τα αιτήματά της, για τα «καυτά» ζητήματα που μας απασχολούν.

Δεν θα μειωθούν άλλο οι συντάξεις

Στα μνημονιακά χρόνια αποτελέσαμε τα υποζύγια της κρίσης και χάσαμε πάνω από το μισό μας εισόδημα. Θέλοντας, λοιπόν, να αποκλείσουμε την οποιαδήποτε δυσάρεστη μελλοντική έκπληξη (επειδή καήκαμε στο κουρκούτι και πρέπει να φυσάμε και το γιαούρτι), θέσαμε στον υπουργό το ζήτημα της μη περαιτέρω μείωσης στις συντάξεις μας, ζητώντας για άλλη μια φορά να δεσμευτεί επ’ αυτού.

Και το έκανε, δηλώνοντας ότι δεν θα γίνει καμία μείωση στις συντάξεις, είτε αυτές είναι κύριες είτε επικουρικές.

 Δεν θα αποδοθεί 13η σύνταξη το 2019

Επειδή οι συνταξιούχοι για το 2019, πολλά περίμεναν από την κυβέρνηση και το μόνο που προκύπτει είναι 10-12 ευρώ τον μήνα από τη μείωση φόρου (πρώτο κλιμάκιο από το 22% στο 9%, συμπεριλαμβανομένου του αφορολόγητου 8.636,00 ευρώ), θέσαμε στον υπουργό το ζήτημα της άμεσης ανακούφισης των συνταξιούχων, με την απόδοση της 13ης σύνταξης εντός του 2019, με τις εξής υποσημειώσεις: πώς πρέπει να μην αποδοθεί κουτσουρεμένη αλλά ολόκληρη, σ’ όλους τους συνταξιούχους, χωρίς περιορισμούς και κατηγοριοποιήσεις.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι για το 2019, πήρατε το επίδομα από την προηγούμενη κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα για να καταβληθεί 13η σύνταξη. Συμπλήρωσε ότι φέτος πρόκειται να αποδοθεί μέρισμα, τη διάθεση του οποίου θα αποφασίσει ο κ.πρωθυπουργός.  Θα αφορά μόνο αδύναμες ευπαθείς ομάδες, με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Ενδεχομένως, βέβαια, κάποιοι χαμηλοσυνταξιούχοι, να ανήκουν σ’ αυτές τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να είναι δικαιούχοι του μερίσματος.

Επιμονή για το άνοιγμα της επικουρικής ασφάλισης στους ιδιώτες

Επισημάναμε, όπως ήταν φυσικό, στον υπουργό, ότι διαφωνούμε κάθετα με το σκεπτικό – σχέδιο για το άνοιγμα της επικουρικής ασφάλισης στους ιδιώτες. Τονίσαμε, μετά άλλων, ότι θα τεθούν σε κίνδυνο οι επικουρικές συντάξεις των ήδη συνταξιούχων, εξαιτίας της αναπόφευκτης μείωσης των εσόδων του συστήματος, επειδή τα χρήματα των νέων συνταξιούχων θα διοχετεύονται σε ιδιώτες.

Υποστηρίξαμε ότι έτσι το σύστημα θα στερηθεί τις εισφορές νέων εργαζόμενων, με τις οποίες θα κατέβαλλε τις επικουρικές συντάξεις των νυν συνταξιούχων και απευθύναμε στον υπουργό το εξής εύλογο ερώτημα. Πώς θα χρηματοδοτείται το ΕΤΕΑΠ και κατ’ επέκταση οι επικουρικές μας συντάξεις;

Παράλληλα, του υπενθυμίσαμε, βάση και της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι το κράτος έχει εγγυητική ευθύνη και για την επικουρική ασφάλιση, επειδή η επικουρική ασφάλιση καθιερώνεται ως υποχρεωτική και όχι ως προαιρετική. Αποτελεί, δηλαδή, κοινωνικό δικαίωμα και όχι επενδυτικό προϊόν, όπως ακριβώς συμβαίνει με την κύρια ασφάλιση.

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο άνοιγμα της ιδιωτικής ασφάλισης στους ιδιώτες. Ακολούθως «εγγυήθηκε» ότι η εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου, δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων. «Θα πληρώνεστε κανονικά, δεν θα υπάρξει πρόβλημα», μας είπε χαρακτηριστικά, αλλά πώς θα γίνει αυτό δεν το τεκμηρίωσε.

Και το ερώτημα παραμένει: τι εγγύηση θα δίνει το κράτος, όταν αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν στους ιδιώτες και μάλιστα στις χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές;

Επανυπολογισμός

Μείζον ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες συναδέλφους είναι αυτό του επανυπολογισμού των συντάξεων, το οποίο και θέσαμε στον υπουργό.

Συγκεκριμένα του αναφέραμε ότι ενόψει και των ενστάσεων που καταθέτουν ή πρόκειται να καταθέσουν οι συνάδελφοι, επί του επανυπολογισμού των συντάξεών τους, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση του υπουργείου γι’ αυτό το μεγάλο θέμα.

Εμείς βλέπουμε παρανομίες και σωρεία λαθών στα εκκαθαριστικά των συντάξεων τα οποία, ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση, τελικά αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Τα εμφανιζόμενα ως… νέα ποσά των επανυπολογιζόμενων συντάξεων είναι ελλιπή, δηλαδή είναι πολύ κάτω από τα προβλεπόμενα του νέου νόμου 4387/2016.

Υπάρχουν λάθη και ως προς το μισθό ο οποίος υπολείπεται του πραγματικού, δηλαδή αυτόν που υπολογίστηκε η εκδοθείσα σύνταξη!

Δεν συμπεριλαμβάνονται, σε αντίθεση με τις νέες, οι επιπλέον εισφορές του 13ου-14ου μισθού με αποτέλεσμα, το ποσό της ανταποδοτικής να υπολείπεται κατά πολύ από αυτό των νέων συντάξεων.

Δεν αναγράφονται οι πραγματικές μέρες των παραπάνω από 20% ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες για μας τους συνταξιούχους ΕΛΤΑ, έφτασαν μέχρι και το 35%!!!

Δεν αναγράφονται οι ημέρες των βαρέων, που έχουν αρκετοί συνάδελφοι.

Δεν αναγράφεται ο χρόνος της παράλληλης ασφάλισης, που επίσης έχουν αρκετοί συνάδελφοι.

Τέλος έχουμε διαπιστώσει και το τονίσαμε στον υπουργό, ότι στους συναδέλφους μας που προκύπτει αύξηση σε βάθος πενταετίας, γίνονται αυξημένες κρατήσεις για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και για την Υγεία. Πρόκειται για κρατήσεις που βάσει των ψηφισθέντων νόμων έχουν οριστεί να γίνουν σταδιακά έως το 2023, ωστόσο, πραγματοποιούνται ήδη συνολικά!

Γι’ αυτά τα λάθη που εντοπίσαμε και άλλα ενδεχομένως που υπάρχουν, όμως δεν έγιναν αντιληπτά, καθώς δεν διαθέτουμε συνολική εικόνα του πλαισίου που έγινε ο επανυπολογισμός, απαιτείται πλήρη ενημέρωση, με νέα ατομική συνταξιοδοτική πράξη σε κάθε συνάδελφο. Έτσι δεν θα συμβαίνει το τραγελαφικό να ενιστάμεθα για ένα ακατανόητο ενημερωτικό σημείωμα, αλλά επί της απόφασης με πραγματικά στοιχεία, όπως απαιτεί ο ίδιος ο νόμος 4387/2016 αλλά και σχετική απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Με λίγα λόγια ο Σύλλογος, εκπροσωπώντας 11.000 συναδέλφους που βρίσκονται σε «καθεστώς» σύγχυσης, κατέθεσε αίτημα-«ένσταση» προς τον υπουργό, ώστε να εκδοθούν αποφάσεις για τον επανυπολογισμό, οι οποίες δεν θα εμπεριέχουν ασάφειες και ως εκ τούτου θα είναι κατανοητές από τον κάθε συνάδελφο. Έτσι, ο αριθμός των ενστάσεων θα είναι ελάχιστος και θα γίνεται επί πραγματικών δεδομένων.

Ο υπουργός κ.Μηταράκης έδειξε ότι κατανόησε το πρόβλημα, δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει και έδωσε σχετική εντολή στους συνεργάτες του, να μελετήσουν ενδελεχώς το ζήτημα.

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,

Υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως αυτά των καθυστερήσεων στην απονομή συντάξεων, κυρίως των επικουρικών, καθώς και η μεγάλη διαφορά που παρατηρείται στα ποσά που λαμβάνουν νέοι και παλιοί συνάδελφοι. Αυτά τα ζητήματα δεν συζητήθηκαν λόγω έλλειψης χρόνου από την πλευρά του υπουργού.

Ωστόσο, το συμπέρασμα βγήκε και είναι ασφαλές:

οι βαρύγδουπες προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης, σ’ ό,τι αφορά εμάς τους συνταξιούχους, δεν είχαν ρεαλιστικό υπόβαθρο και φυσικά αντίκτυπο. Αναδρομικά με πολιτική απόφαση δεν περιμένουμε και αυτό που μας απομένει, είναι να υλοποιηθούν οι δικαστικές αποφάσεις.

Από τη συνάντηση με τον υπουργό δεν αποκομίσαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη βελτίωση των συντάξεών μας. Ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα μας και να παλέψουμε αποτελεσματικά για την αποκατάσταση των αδικιών που υποστήκαμε, είναι να δυναμώσουμε τον αγώνα μας και να ισχυροποιηθούμε, μέσω της ενότητας και της κοινής δράσης.

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                         Ο Γεν.Γραμματέας

 

Γιώργος Πεπόνης                   Αναστάσιος Γεωργιάδης

Mετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ.Μηταράκης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών η ‘Ενότητα’ για τη σημερινή μας συνάντηση. Ως υπουργείο Εργασίας, έχουμε εκφράσει επανειλημμένως την πάγια και σταθερή θέση μας πως θα σεβαστούμε και θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ, στο πλαίσιο πάντα της διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας και της βιωσιμότητας των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων.

Στόχος μας είναι το νέο ασφαλιστικό να διορθώσει τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό, τον οποίο θα νομοθετήσουμε, θα τεθεί σε ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να μην ανοίξει ένας νέος κύκλος προσφυγών και αναδρομικών.

Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις βασικές μας προτεραιότητες, αυτήν τη στιγμή, είναι η κατάργηση του πλαφόν των 1.300 ευρώ για κύριες και επικουρικές συντάξεις, ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων από τις 4 Οκτωβρίου 2019, βάσει των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης, κυρίως για τους συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης και, τέλος, η αποσύνδεση του ασφαλιστικού από το φορολογικό, που αποτελούσε τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας».