Γράφει ο Φίλιππος Θωμάς
Το 2008 η τότε Κυβέρνηση προκειμένου να περάσει τις αντισυνταξιουχικές της ρυθμίσεις, δέχτηκε και κάποιες από τις προτάσεις των συνδικάτων. Παρ’ ότι δεν υιοθετήθηκαν σημαντικές από τις τεκμηριωμένες θέσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων πολλοί πίστεψαν, κι ’άλλοι ήλπιζαν, ότι έμπαιναν οι βάσεις για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Έτσι λοιπόν συστήνεται με το νόμο Ν.3655/2008 το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (Α.ΚΑ.ΓΕ) με στόχο την δημιουργία αποθεματικών για την χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από 1/1/2019 και μετά, για την διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 149 του Ν. 3655/2008 πόροι του Α.Κ.Α.ΓΕ είναι:
α. Ποσοστό 10% επί των ετήσιων συνολικών εσόδων από αποκρατικοποίηση Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.
β. Ποσοστό 4% επί των ετήσιων συνολικών εσόδων από τον ΦΠΑ.
γ. Ποσοστό 10% επί του συνόλου των ετησίως εισπραττόμενων ποσών από κοινωνικούς πόρους από τους Φορείς Κλάδους ή Λογαριασμούς Κοινωνικής Ασφάλισης που αναφέρονται στο άρθρο 150 του Ν. 3655/2008.
δ. Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Ν. 3863/2010 θεσπίστηκε από 1/8/2010 ειδική μηνιαία «Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων» (ΕΑΣ) για τις συντάξεις κύριας ασφάλισης οι οποίες είναι πάνω από 1.400 ευρώ τα ποσοστά της οποίας αναπροσαρμόστηκαν από 1/8/2011. Στην συνέχεια με νέο μνημονιακό Νόμο 3986/2011 από 1/9/2011 θεσπίστηκε ειδική εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης. Το ύψος του ποσού που απαιτείται κάθε φορά για κάλυψη του ελλείμματος του κλάδου επικουρικής σύνταξης καθορίζεται με κοινή Υπουργική απόφαση.
Η εισφορά παρακρατείται μηνιαία κατά την καταβολή της κύριας και της επικουρικής σύνταξης. Παρ΄ότι τα μνημόνια παρήλθαν η εισφορά αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.) παραμένει και για τις κύριες συντάξεις πάνω από 1400 ευρώ και για τις επικουρικές συντάξεις πάνω από 300 ευρώ κλιμακωτά. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ουκ ολίγες φορές, ότι θα την καταργήσει, έστω και σταδιακά.
Κανένας δεν γνωρίζει πόσα χρήματα έχουν περιέλθει και υπάρχουν στον Α.Κ.Α.ΓΕ σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου. Παρ’ όλες τις προσπάθειες των Συνταξιουχικών οργανώσεων και των συνδικάτων, οι απαντήσεις είναι ασαφείς και παραπλανητικές.
Η μοναδική πληροφόρηση που υπάρχει για το μείζον αυτό θέμα είναι ότι για το λογαριασμό του Α.Κ.Α.ΓΕ που παρακρατείται η (Ε.Α.Σ.) υφίστανται περί τα 17 δις. και μόνο από την Εισφορά Αλληλεγγύης.
Τι συμβαίνει όμως με τα άλλα έσοδα που προβλέπονται από το Νόμο, όπως το 10% συνολικών εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις και το 4% των ετήσιων εσόδων από Φ.Π.Α;
Οι αρμόδιοι απαντούν με προκλητικό θράσος ότι καλύπτονται τα ελλείματα του Ε.Φ.Κ.Α.
Αλήθεια ξεχνούν ότι την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων την είχε διαχρονικά και την έχει το Κράτος;
Αλήθεια ξεχνούν ότι οι συντάξεις μας κατακρεουργήθηκαν με τα τρία (3) μνημόνια;
Αλήθεια αγνοούν ότι ο Α.Κ.Α.ΓΕ συστάθηκε, όχι για την αντιμετώπιση των όποιων ελλειμμάτων, αλλά για την αλληλεγγύη των Συνταξιούχων προς τις νέες γενιές, και γι΄αυτό το λόγο θα άνοιγε το συγκεκριμένο ταμείο,τουλάχιστον μετά δέκα (10) χρόνια λειτουργίας και αν παρίστατο ανάγκη;
Το ερώτημα λοιπόν είναι αμείλικτο…
Πόσα δισεκατομμύρια μαζεύτηκαν στον «ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΑΥΤΟΝ» τον Α.Κ.Α.ΓΕ από ιδιωτικοποιήσεις και Φ.Π.Α;
Γιατί μόνο έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και Φ.Π.Α είχαμε όλα αυτά τα χρόνια.
Την ίδια ώρα που παρακρατά ο ΕΦΚΑ την (Ε.Α.Σ), μειώνοντας δραστικά τις κάπως αξιοπρεπείς συντάξεις αυτής της κατηγορίας, η Κυβέρνηση με τις πολιτικές της δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την βιωσιμότητα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Μειώνει προκλητικά τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων με αποτέλεσμα να εισρέουν λιγότεροι πόροι στο Ασφαλιστικό μας Σύστημα.
Έχει καταφέρει να μειώσει 6% τις εργοδοτικές και εργατικές ασφαλιστικές εισφορές τα τελευταία 6 (έξι) χρόνια. Τα συνδικάτα των εργαζομένων όχι μόνο δεν το έχουν ζητήσει, αλλά διαφωνούν και διαμαρτύρονται, γιατί αντιλαμβάνονται το μεγάλο πρόβλημα σε βάθος χρόνου.
Όλοι γνωρίζουν πλέον ότι από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις ωφελούνται τα μέγιστα οι εργοδότες, οι επιχειρήσεις και ελάχιστα οι εργαζόμενοι. Όλοι βέβαια σε βάρος της πολυπαθούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά (1,5%) εργοδοτικών και εργατικών αφαιρεί από τα ετήσια έσοδα του Ε.Φ.Κ.Α. περί τα 800 εκατομμύρια, όσα ακριβώς υπολογίζονται και τα έσοδα από την εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.).
Η Κυβέρνηση προτιμά να πράττει ότι κυριολεκτικά επιθυμεί, κόντρα στην κοινή λογική.
Ειλικρινά ποιος μπορεί με βάση την κοινή λογική να κατανοήσει αυτή την πρωτόγνωρη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που τα παίρνει από τους συνταξιούχους τα δίνει απλόχερα στους εργοδότες και τα ψίχουλα στους εργαζομένους τα λέει αυξήσεις , θέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο όλες τις συντάξεις παλιές και νέες.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε για την αλληλεγγύη των εργαζομένων προς τους συνταξιούχους, μια πάγια , βασική και παγκόσμια αρχή της Κοινωνικής Ασφάλισης. Πλέον έχουν αντιστραφεί οι όροι στην χώρα μας και αυτό καλούνται να το πράξουν οι Ανήμποροι και Φτωχότεροι Συνταξιούχοι.
Αυτή όμως η κοροϊδία πρέπει ΤΩΡΑ να λάβει ΤΕΛΟΣ.
Η Κυβέρνηση να σταματήσει να παρακρατά την Ε.Α.Σ, όπως έχει υποσχεθεί. Αποτελεί Μνημονιακό Νόμο και τα μνημόνια έχουν ολοκληρωθεί, ενώ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι Συνταξιούχοι έχουν δικαιωθεί.
Η Κυβέρνηση να ψάξει τα έσοδα που προβλέπει ο Ν. 3655/2008για τον Α.Κ.Α.ΓΕ και είναι πάρα πολλά. ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Α.Σ.
Τέλος η Κυβέρνηση να σταματήσει να νομοθετεί σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ας προσπαθήσει να νομοθετήσει υπέρ της άμβλυνσης των αδικιών και υπέρ των δικαιωμάτων των Συνταξιούχων, όσο και αν αυτό είναι έξω από την πολιτική της κουλτούρα. Εμείς θα συνεχίσουμε τον δρόμο του Αγώνα, είναι επιτακτική ανάγκη για επιβίωση, κι’ αυτό αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση μας.