Αναδρομικά: Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μας δικαιώνει!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η ώρα της δικαίωσης για όσους κατέθεσαν αγωγή για τα αναδρομικά που αφορούν τις περικοπές στα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις, πλησιάζει! Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν και στον Τύπο, «ξεμπλοκάρουν» μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι πληρωμές για τα αναδρομικά των συνταξιούχων από επιστροφές 11μηνου για δώρα και επικουρικές συντάξεις.

Με γνωμοδότησή του προς τον ΕΦΚΑ, το Νομικό Συμβούλιο δίνει εντολή πληρωμής με αναδρομικά 800 ευρώ, 3.371 ευρώ και 1.575 ευρώ σε συνταξιούχους που κέρδισαν τις επιστροφές με πρωτόδικη δικαστική απόφαση. Στην εισήγηση του ΝΣΚ αναγνωρίζει καθολικά και χωρίς καμιά επιφύλαξη ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται να πάρουν πίσω τις μειώσεις που τους επιβλήθηκαν για διάστημα 11 μηνών σε κύριες και επικουρικές αλλά και στα δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ διαφοροποιείται σε σχέση με προηγούμενες καθώς δεν εγείρει απολύτως καμία αμφιβολία για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης και όπως αναφέρει «κατά της υπό κρίση αποφάσεως δεν υφίσταται βάσιμος λόγος για την άσκηση ένδικων μέσων».

To ΝΣΚ αναφέρει προς τον ΕΦΚΑ ότι πρέπει να πληρώσει τα αναδρομικά και να μην ασκήσει έφεση κατά της απόφασης γιατί δεν πρόκειται να αλλάξει. Σε πρώτη φάση οι επιστροφές θα πρέπει να καταβληθούν με διαδικασίες εξπρές σε περίπου 370.000 συνταξιούχους που έχουν εκκρεμείς δίκες οι οποίες νομοτελειακά θα είναι υπέρ τους, καθώς όλα τα δικαστήρια αναγνωρίζουν ότι τα αναδρομικά των συνταξιούχων «υπαγορεύονται» από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικράτειας που είναι αμετάκλητες.

Με βάση αυτή την γνωμοδότηση, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της έμπρακτης δικαίωσης των συναδέλφων, που ακολούθησαν τις συμβουλές της Διοίκησης του Συλλόγου και κατέθεσαν αγωγή.

Ως Διοίκηση, καλούμε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να δώσει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους. Χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς!

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                        Ο Γεν.Γραμματέας

Γιώργος Πεπόνης                                                  Τάσος Γεωργιάδης