Καλημέρα συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Το γεγονός ότι ύστερα από τα τρία μνημόνια ο λαός μας φτωχοποιήθηκε, δεν αμφισβητείται από κανένα.
Ειδικότερα εμείς οι συνταξιούχοι δεν γίναμε απλώς φτωχοί αλλά θεόφτωχοι και μάλιστα νωρίς-νωρίς, από τα πρώτα μνημόνια.
Συνάδελφός μου συνταξιούχος των Ελληνικών Ταχυδρομείων μου είπε.
Τι υγεία τώρα και πρασινάλογα; Φωνάξτε, διαμαρτυρηθείτε για το πετσόκομμα των συντάξεων. Δεν ζητάτε πλέον την 13η σύνταξη;
Μάλλον αυτός αλλά και άλλοι υποτίμησαν το θέμα της σημερινής μας κινητοποίησης.
Δεν είναι έτσι και δεν είναι έτσι για δύο λόγους.
Πρώτον γιατί δεν απεμπολούμε τίποτα.
Ήδη η Συντονιστική μας Επιτροπή αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας και στις 15 του Δεκέμβρη έχουμε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Ας προετοιμάσουμε την επιτυχία του όλοι όσοι είμαστε εδώ σήμερα.
Και δεύτερον και εξίσου σπουδαίο.
Γιατί το σημερινό μας θέμα σχετίζεται με την παραπέρα μείωση του εισοδήματός μας.
Από την πετσοκομμένη σύνταξη και λόγω ηλικίας, πληρώνουμε πολλά για φάρμακα για εξετάσεις, για γυαλιά για δόντια φυσικά και για μεγαλογιατρούς, αν μας τύχει καμία στραβή. Όλα αυτά δεν θα χρειαζόταν αν λειτουργούσε ένα σωστό σύστημα υγείας.
Και υπήρχαν στο παρελθόν και χρήματα και ανάπτυξη μεγάλη. Υπήρχαν όμως και οι ρεμούλες. Όλα αυτά που ακούμε και μας σηκώνεται η τρίχα. Τι να πρωτοπεί κανείς. Να μιλήσει για το ΚΕΛΠΝΟ τα κυκλώματα των φαρμάκων, όπως «ΝΟVARTIS» Να μιλήσει για τα ξεχασμένα στην συσκευασία τους ακριβά μηχανήματα διαγνωστικών εξετάσεων στο νοσοκομείο Χανίων, προκειμένου να πάνε οι ασθενείς στο απέναντι ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.
Η υγεία, συνάδελφοι, αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα.
Αποτελεί και κρίσιμο δείκτη ανάπτυξης, που όλοι κόπτονται ότι θέλουν για τη χώρα.
Η επένδυση στην υγεία, που κάθε άλλο παρά φαίνεται στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε, είναι μια επένδυση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κοινωνική ασφάλεια και συνοχή.
Ειδικά σ’αυτόν το τομέα, τον τομέα της υγείας, είναι ηθικά κοινωνικά και πολιτικά απαράδεκτο να υπάρχουν ανισότητες. Αδύναμες και ευπαθείς ομάδες, όπως εμείς οι συνταξιούχοι, επιβάλλεται να στηριχτούν.
Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί σήμερα ότι η οικονομική κρίση δεν συσχετίζεται με την υγεία των πολιτών; Σχετίζεται ακόμη και με την ψυχοσωματική νοσηρότητα των ανθρώπων, ειδικά των πιο οικονομικά αδυνάμων; Υπάρχει κάποιος που αντέχει να βλέπει τα παιδιά του να μη μπορούν να ζουν την οικογένειά τους, να χάνουν τις περιουσίες τους κ.α. και να μη «τρελαθεί» ;
Στη χώρα μας μέρος της υγείας και ειδικά η πρόληψη έχει εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα και όχι απλά στο ιδιωτικό αλλά στον επιχειρηματικό τομέα.
Ποιος δεν κάνει χρήση των γνωστών διαγνωστικών κέντρων που τα έκαναν μεγαθήρια από την μια μεριά τα χρήματα των ασφαλιστικών μας ταμείων και από την άλλη τα πολλά χρήματα από την τσέπη μας παλαιότερα, αλλά και τα λιγότερα, που συνεχίζουμε να δίνουμε σήμερα.
Ένα ωστόσο πρέπει να πούμε ,βασικές πολιτικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, όπως η καθολική κάλυψη του πληθυσμού και η προτεραιότητα στο ΕΣΥ, τηρήθηκαν.
Ο τομέας της υγείας μαζί και αυτός της παιδείας είναι τομέας που επιβάλλεται να εξασφαλίζεται η κοινωνική ανταποδοτικότητα των αυξημένων φόρων που πληρώνουν οι πολίτες. Είναι ο τομέας στον οποίο πρέπει να αρθούν τα οικονομικά εμπόδια και να γίνει υπέρβαση της λιτότητας.
Τα έσοδα από τα φορολογικά μέτρα κατευθύνονται στους δανειστές (πλεονάσματα). Τα κέρδη των μεγάλων φορολογούνται ελάχιστα ως καθόλου, τριγωνικές συναλλαγές και βάλε.
Οι εφοπλιστές πληρώνουν ελάχιστους ή και καθόλου φόρους.
Αυτή είναι αλήθεια και δεν μπορεί κανείς να την κρύψει. Εξάλλου το μαρτυρούν τα δις των καταθέσεων των ελλήνων μόνο στις ελβετικές τράπεζες αλλά και αυτών στους φορολογικούς παραδείσους, με το κόλπο των οφσόρ που είναι είναι και επίκαιρο. Κάποτε μάλιστα τα έκαναν κρυφά. Τώρα που αποκαλύφθηκαν επειδή πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη μιλάνε χωρίς ντροπή για νόμιμες και ηθικές ενέργειες.
Που είναι τα δισεκατομμύρια που χρωστούν στα ασφαλιστικά Ταμεία οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές; Ποιοι τελικά πληρώνουν φόρους; Eμείς πάλι, λίγοι από τους φτωχομεσαίους και οι εργαζόμενοι.
Καλό και αναγκαίο θα ήταν η Κυβέρνηση να συγκεντρώσει χρήματα από αυτούς που ανέφερα παραπάνω και να ενισχύσει τον κλάδο της υγείας. Θα ήταν η καλύτερη αναδιανομή και ας το ονόμαζε «ληστεία» ή όπως αλλιώς θέλει ο αρχηγός της Ν.Δ. κος Μητσοτάκης.
Επίσης καλό είναι που σταμάτησε το κλείσιμο νοσοκομείων και άλλων μονάδων υγείας. Η φόρα της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου κόπηκε, αλλά πρέπει να επαναλειτουργήσουν όλα αυτά.
Επιβάλλεται η 24ωρη λειτουργία των κέντρων υγείας με όλες τις ειδικότητες.
Πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού
Καμία πληρωμή ασφαλισμένου για φάρμακα και εξετάσεις.
Κατάργηση των εισφορών υγείας.
Να καταργηθεί κάθε εμπόδιο για την θεώρηση των έμμεσα ασφαλισμένων μελών συζύγων και παιδιών.
Το κράτος να αναλάβει την ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν υγείας. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψης για όλους όσους την έχουν ανάγκη.
Τίποτα δεν κερδήθηκε με ευχές και παρακάλια. Οι αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα. Θυμάστε ότι λίγες μέρες πριν από αυτό το βήμα ζητούσαμε και πετύχαμε την επιστροφή των ποσών που μας κρατούσαν από το 2012 για τον ΕΦΚΑ.
Επιβάλλεται ο καλοοργανωμένος και ανυποχώρητος αγώνας.
Η δική μας δύναμη βρίσκεται στο πόσοι είμαστε εδώ στη μαζική μας δράση. Και αυτό το όπλο πρέπει να αξιοποιήσουμε. Είναι ζωτικής σημασίας ο αγώνας να περάσει στη βάση, σε όλους τους συνταξιούχους.
Μαζί με τους εργαζόμενους, τους νέους δηλαδή τα παιδιά και τα εγγόνια μας να δυναμώσουμε την κοινωνική συμμαχία και να οικοδομήσουμε ένα πραγματικό κίνημα για τα θέματα της υγείας για όλο το λαό.
Να χτίσουμε συμμαχία με τους εργαζόμενους που και αυτοί δέχονται επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Οι εσωτερικές μας αντιθέσεις δεν πρέπει να ακυρώνουν τις προσπάθειες κοινής δράσης. Σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις.
Δεν υιοθετούμε όμως και ενέργειες, όπως της ΠΟΕΔΗΝ που με επικοινωνιακά δελτία τύπου μιλούσε αβασάνιστα και τελείως αβάσιμα για «χολέρα» στο Έλενα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δυσφήμηση ενός δημοσίου και άριστου νοσοκομείου.
Τείνουμε το χέρι σε όσους υπερασπίζονται την δημόσια υγεία.
Με τους φορείς της βρισκόμαστε στο ίδιο στρατόπεδο και πρέπει να πολεμάμε από τα ίδια χαρακώματα.
Να πολεμάμε για δωρεάν δημόσια και ισότιμη περίθαλψη για όλο το λαό.
Η δική μας στάση γι’αυτό το θέμα θα είναι ανυποχώρητη.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Γεια σας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΠΟΝΗΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΤΑ