Μια μοναδική εκδρομή που είχε ως βασικά συστατικά την καλή – παρεϊστικη διάθεση και το κέφι, διοργάνωσε ο Σύλλογός μας, το Σάββατο 22 Ιουνίου.
Δεκάδες συνάδελφοι έδωσαν το παρών στην μονοήμερη εκδρομή, που είχε ως πρώτο σταθμό το μοναστήρι της Παναγιάς Γοργοεπηκόου, στη Μάνδρα. Μετά την επίσκεψή μας στο εξαιρετικής καλαισθησίας μοναστήρι, κατευθυνθήκαμε στην περιοχή της Ψάθας , όπου οι συνάδελφοι ήπιαν τον καφέ τους. Αρκετοί έκαναν τις βουτιές τους στην υπέροχη θάλασσα της περιοχής.
Κατόπιν, μέσω Πόρτο Γερμενό, κατευθυνθήκαμε προς τα Βίλια, όπου γευματίσαμε σε μια παραδοσιακή ταβέρνα, με «πλούσια» και νόστιμα φαγητά.. Εκεί το κέφι άναψε και οι συνάδελφοι διασκέδασαν με τη ψυχή τους, χορεύοντας και τραγουδώντας.
Δύο λόγια για το μοναστήρι της Παναγιάς Γοργοεπηκόου
Το Μοναστήρι της Παναγιάς της Γοργοεπηκόου βρίσκεται μια ανάσα από την πολύβουη Αθήνα, στη Μάνδρα Αττικής.
Το μοναστήρι είναι κτισμένο στην κορυφή της οροσειράς, με θέα τη θάλασσα της Ελευσίνας.
Γύρω στα 1800 κάποιος μοναχός από το Άγιο Όρος, ξεκίνησε να πάει στη Μικρά Ασία, όπου υπήρχαν μετόχια αγιορείτικα, φέρνοντας μαζί του και αγιογραφημένες εικόνες για τις πουλήσει.
Μία από αυτές τις εικόνες ήταν της Παναγία της Γοργοεπηκόου.
Την εικόνα αγόρασε από το Αγιο Ορος μία οικογένεια από τη Σμύρνη και σαν πολύτιμη κληρονομιά πέρασε από γενιά σε γενιά, λίγο πριν την καταστροφή της Σμύρνης.
Όταν το 1922 έγινε η Μικρασιατική καταστροφή και ο διωγμός, η οικογένεια κατόρθωσε να περάσει στη Μυτιλήνη, παίρνοντας μαζί και την εικόνα. Όταν εγκαταστάθηκαν στην Μυτιλήνη, γιόρταζαν κάθε 8 Σεπτεμβρίου λόγω ενός θαύματος που έγινε στη Σμύρνη,
Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1972.
Βίλια
Τα Βίλια είναι κωμόπολη της Δυτικής Αττικής, οικοδομημένα στην πλαγιά του Κιθαιρώνα σε υψόμετρο 600 μέτρα.
Εδώ ο επισκέπτης συναντά πολλά κειμήλια της Βυζαντινής και Χριστιανικής περιόδου.
Κατασκευή του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ που χρονολογείται στο 1893, ο Ναός της Μεταμορφώσεως. Ο νατός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του 1637. Ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 14ου αιώνα.
Στον οικισμό του Πόρτο Γερμενό, διασώζονται τα τείχη των Αρχαίων Αιγοσθενών, σημαντικό λιμάνι και οχυρό προς τον Κορινθιακό κόλπο, όπου λατρευόταν ο μάντης και θεραπευτής Μελάμπους.
Το φρούριο των Αιγοσθενών αποτελείται από την Ακρόπολη και την Κάτω Πόλη, η οποία προστατευόταν από μακρά τείχη που έφταναν μέχρι τη θάλασσα. Σήμερα είναι ορατό μόνο το βόρειο σκέλος των μακρών τειχών.