Καμία υποχώρηση στην διεκδίκηση των αναδρομικών

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με υπευθυνότητα, όπως κάνουμε πάντα, και μετά την ανάγνωση των αποφάσεων του ΣτΕ για το νόμο 4387 (Νόμος Κατρούγκαλου), για την ακρίβεια των περιλήψεων, και λαμβάνοντας υπόψη τα αναφερόμενα από  έγκριτους εργατολόγους καθώς και τα όσα μας διαμήνυσε ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου, καταλήξαμε στο εξής πρώτο συμπέρασμα:

τα αναδρομικά και όσα διεκδικούμε μέσω αγωγών, δεν θίγονται από τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορούν το νόμο 4387 (Νόμος Κατρούγκαλου), ούτε αποτρέπουν την υποχρέωση της κυβέρνησης να μας καταβάλλει τα αναδρομικά.

Αναμένουμε, ωστόσο, να καθαρογραφούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, προκειμένου να αποτυπώσουμε πιο τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα τις απόψεις μας επί του θέματος και να σας ενημερώσουμε.

Ωστόσο, εμείς διεκδικούμε όχι μόνο δικαστικά, αλλά και με τους αγώνες μας όλα τα αναδρομικά, από τον Ιούλιο του 2015, ημερομηνία δημοσίευσης της γνωστής και αμετάκλητης απόφασης 2287 του ΣτΕ, που μας δικαιώνει, μέχρι και την 31.12.18. Έχουμε, άλλωστε, στα χέρια μας τα ενημερωτικά – αποδεικτικά σημειώματα, που καταδεικνύουν ότι οι παράνομες κρατήσεις των νόμων 4051 και 4093 συνεχίστηκαν μέχρι και τις 31.12.18.

  • Τι αναφέρουν οι περιλήψεις των αποφάσεων του ΣτΕ για το νόμο 4387 και τα θέματα του επανυπολογισμού των συντάξεων, καθώς και των κύριων και επικουρικών συντάξεων

Επανυπολογισμός των συντάξεων: Οι δικαστές της Ολομέλειας με οριακή πλειοψηφία (13 έναντι 12 ψήφων) έκριναν συνταγματική τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, στον σχετικό νόμο υπάγονται όλοι, οι παλιοί και οι μελλοντικοί ασφαλισμένοι, ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησαν να εργάζονται. Κατά το σκεπτικό της απόφασης, όλοι πρέπει να επωμιστούν το βάρος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των γενεών. H ισχυρή μειοψηφία εν προκειμένω είχε την άποψη ότι η διάταξη αυτή αποσκοπεί στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Αναλογιστικές μελέτες για κύριες συντάξεις: Κατά πλειοψηφία επίσης το ΣτΕ έκρινε συνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις, αφού είχαν προηγηθεί αναλογιστικές μελέτες. Ειδικότερα, είχε γίνει αναλογιστική μελέτη από την αρμόδια αρχή και επίσης είχε υπάρξει και έγγραφο που πιστοποιούσε τη σοβαρότητά της από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Αντισυνταγματικές οι περικοπές στις επικουρικές

Αντίθετα, για τις επικουρικές συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι σχετικές διατάξεις, η πολιτεία οφείλει άμεσα να νομοθετήσει εκ νέου. Κατά συνέπεια, κρίνονται αντισυνταγματικές και ακυρώνονται οι αποφάσεις για τις επικουρικές και για τις παλαιές και για τις μελλοντικές.

Ακόμα κατά πλειοψηφία κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων. Πιο συγκεκριμένα, κρίθηκε αντισυνταγματική η περικοπή των επικουρικών συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ, καθώς αντίκεινται στη συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας. Τα 1.300 ευρώ υπολογίζονται ως μικτά. Δηλαδή, κύρια σύνταξη, επικουρική, εισφορά αλληλεγγύης, προ φόρων και λοιπά.

Αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης

Αντισυνταγματικό κατά πλειοψηφία κρίθηκε το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων -κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν εργαστεί πολλά χρόνια- ειδικότερα το ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια ασφάλισης.