Επιστολή στον υφυπουργό Εργασίας Παναγιώτη Τσακλόγλου, με αντικείμενο τη «νεκρανάσταση» της προσωπικής διαφοράς, όπως επίσης και τη μη εφαρμογή ψηφισθέντων νόμων με θετικό πρόσημο για τους συνταξιούχους, απέστειλε η Διοίκηση του Συλλόγου. Στην επιστολή, γίνεται, μεταξύ άλλων, ξανά λόγος για την αδικία που υφίστανται στην επικουρική τους σύνταξη, όσοι συνάδελφοι του ΕΛΤΑ συνταξιοδοτήθηκαν πριν το νόμο Κατρούγκαλου.
Η επιστολή έχει ως εξής:
Κύριε υπουργέ,
Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η δέσμευση της κυβέρνησήq σας, πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν τηρείται. Με έμμεσο τρόπο και χωρίς δισταγμό, προχωράτε σε μειώσεις συντάξεων, που αφορούν σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων. Και αυτό συμβαίνει με κύριο μοχλό τη «νεκρανάσταση» και εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς, καθώς και με τη μη υλοποίηση ψηφισθέντων νόμων, ευνοϊκών τρόπον τινά για τους συνταξιούχους.
Συγκεκριμένα:
Προσωπική διαφορά
Το κράτος Δικαίου αφορά όλους τους πολίτες και λαμβάνει τα χαρακτηριστικά της πολιτικής που εφαρμόζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Πολιτική που δημιουργεί διαχωριστικές γραμμές και φέρνει αντιπαλότητα στις κοινωνικές ομάδες, δεν εντάσσεται στο πλαίσιο του κράτος δικαίου.
Τέτοιο φαινόμενο έχουμε (διαχωριστικών γραμμών και αντιθέσεων) στις συντάξεις, όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν τη ψήφιση του Ν.4387, του κοινώς λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, που θέσπισε τη προσωπική διαφορά. Αυτή η διαφορά στη σύνταξή μας, ενώ είχε καταργηθεί, επανήλθε και είναι το εμπόδιο για μια μελλοντική αύξηση, καθότι η όποια αύξηση θα παίρνει ο συνταξιούχους από το 2023 και μετά, θα είναι λογιστική (δηλαδή δεν θα εισπράττεται από όσους έχουν προσωπική διαφορά). Αντίθετα, θα παίρνουν αύξηση, όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά.
Επίσης αρνητικές επιπτώσεις προκύπτουν και για τις συντάξεις χηρείας, καθότι θεωρούνται νέες συντάξεις και ως εκ τούτου υπολογίζονται χωρίς την προσωπική διαφορά του θανόντα ή της θανούσης. Ειδικά για τις παλαιότερες συντάξεις (25ετία), καθώς και τις συντάξεις λόγω μητρότητας το πρόβλημα είναι οξύτατο, διότι η προσωπική διαφορά είναι τόσο μεγάλη, που καθίσταται προτιμητέο να ίσχυε το παλιό ποσοστό 50%, παρά το καινούργιο 70%.
Μη εφαρμογή ψηφισθέντων νόμων
Απορία και θλίψη μας προκαλεί το γεγονός ότι δεν εφαρμόζονται ψηφισθέντες νόμοι, οι οποίοι είχαν θετικό πρόσημο για τους συνταξιούχους. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά το νόμο Βρούτση για εργασία πέραν των 30 ετών, που καθυστερεί να υλοποιηθεί, λαμβάνοντας συνεχείς παρατάσεις. Ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά, η δέσμευση του ΕΦΚΑ για πληρωμές εντός του καλοκαιριού, θα ισχύσει. Θεσμοθετημένη και από το νόμο Βρούτση είναι και η μείωση των αποδοχών στο 30%, από το 60% που ίσχυε, όσων συνταξιούχων εργάζονται.
Επίσης σημειώνουμε και τις εξής περιπτώσεις:
- Οι συντάξεις χηρείας που θα αποδίδονται στο 70%
- Η εφαρμογή της παράλληλης ασφάλισης που έχει καθυστερήσει πάνω από τετραετία
Κύριε υπουργέ,
Μείζον ζήτημα το οποίο απαιτεί άμεση διευθέτηση εκ μέρους σας, είναι αυτό της επικουρικής σύνταξης των συνταξιούχων ΕΛΤΑ, που συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι το τέλος του 2015. Το εν λόγω θέμα τέθηκε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη από τον πρόεδρο του Συλλόγου μας Γιώργο Πεπόνη, ενώ παράλληλα σας εστάλη και σχετική επιστολή.
Για μια ακόμη φορά σας καλούμε να αποκαταστήσετε την αδικία αλλά και τη συνταγματική τάξη με βάση το άρθρο 4, βάζοντας τέλος στην άνιση μεταχείριση της συγκεκριμένης κατηγορίας συνταξιούχων.
Τέλος, οφείλουμε να καυτηριάσουμε τις εντυπωσιακά απαράδεκτες καθυστερήσεις, που έχουν προκύψει στην απόδοση επικουρικών συντάξεων, ιδιαίτερα αυτών με διαδοχική ασφάλιση. Σας καλούμε να ενσκήψετε στο συγκεκριμένο πρόβλημα και να δώσετε άμεσα μια αποτελεσματική λύση, που θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία, την αγωνία πολλών συνταξιούχων, αλλά κυρίως θα τους βοηθήσει στις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν.
Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν.Γραμματέας
Γιώργος Πεπόνης Τάσος Γεωργιάδης