Αντί αύξησης, επίδομα «ψίχουλα»!

Αντί αύξησης, επίδομα «ψίχουλα»

Μειωμένο επίδομα αντί για αύξηση θα πάρουν όσοι έχουν προσωπική διαφορά και αυτό παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις πριν τις εκλογές, για χορήγηση ετήσιων αυξήσεων και στους συνταξιούχους  που διατηρούν προσωπική διαφορά.

Το επίδομα ψαλιδίστηκε κατά 50%. Φαίνεται ότι το έκαναν για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα  την ακρίβεια!

Σύμφωνα με τη διάταξη στο μίνι ασφαλιστικό, η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που θα χορηγηθεί τα Χριστούγεννα έχει ως εξής:

  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ,
  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ,
  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.

Στο μίνι ασφαλιστικό περιλαμβάνεται ρύθμιση που θα ισχύει από 1/1/2024 και προβλέπει  την κατάργηση του μέτρου περικοπής της σύνταξης κατά 30% των συνταξιούχων που εργάζονται. Το νέο καθεστώς για τους απασχολούμενους συνταξιούχους προβλέπει την επιβολή ειδικής εισφοράς που θα φτάνει στο 10% του ετήσιου εισοδήματος από εργασία.

Οι συνταξιούχοι με αναπηρία θα μπορούν να εργάζονται χωρίς καμιά περικοπή.

Και μόνο ότι θα υπάρξει όφελος για τους συνταξιούχους που εργάζονται, αφού καταργείται το 30% που ίσχυε έως τώρα, είναι θετικό.

Είναι όμως και υποκριτικό να έρχεται η κυβέρνηση ενώ μας έχει αρπάξει τις μισές συντάξεις, να μας στέλνει στη δουλειά για να μπορέσουμε να ζήσουμε, τη στιγμή, μάλιστα, που χιλιάδες νέοι άνθρωποι ψάχνουν για εργασία.

Υ.Γ: Θετικό είναι ότι στο ασφαλιστικό δεν υπάρχει πρόβλεψη για επέκταση στον ιδιωτικό τομέα, της περικοπής στις συντάξεις χηρείας που ισχύει στον δημόσιο τομέα. Ο φόβος για τροπολογία της τελευταίας στιγμής πάντα υπάρχει…  Πάγια θέση μας είναι ότι οι συντάξεις χηρείας δεν πρέπει να πειραχτούν.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γεν.Γραμματέας

 

Γιώργος Πεπόνης                                                             Τάσος Γεωργιάδης