Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2017, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, οδός Πανεπιστημίου 52, Αθήνα.

 

Η Γενική Συνέλευση, αφού άκουσε όλους τους ομιλητές που εξέθεσαν τα θέματα των Συνταξιούχων Ταχυδρομικών, μετά από λεπτομερή συζήτηση και κριτική σ’ αυτά και ύστερα από τις προτάσεις του Προεδρείου, ενέκρινε  και εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

Τα Μνημόνια μέχρι σήμερα λειτούργησαν σαν μέσα καταπίεσης της εργατικής τάξης αλλά  και των συνταξιούχων της χώρας μας, Δεν έφεραν βελτίωση ή καλυτέρευση, ούτε έδωσαν κάποια λύση στα χρονίζοντα προβλήματά μας. Αντίθετα, ως συνταξιούχοι, βρεθήκαμε στο μάτι του «κυκλώνα». Υποστήκαμε τεράστιες περικοπές, υποβαθμίστηκε γενικά η ζωή μας και χάσαμε την αξιοπρέπειά μας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να βάλει «φραγμό» σε νέες περικοπές στις συντάξεις μας και να προχωρήσει σε αποκατάσταση των αδικιών εις βάρος μας.

Προαπαιτούμενο για το συνταξιουχικό κίνημα, είναι να μην υπάρξει καμιά διαπραγμάτευση για μείωση του αφορολόγητου.

Απαραίτητο συστατικό για την ποιότητα της ζωή μας, είναι η βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των νοσοκομειακών υπηρεσιών, που υποβαθμίστηκαν στα χρόνια του μνημονίου.

 

Ζητάμε:

 • Να μην εφαρμοστεί οποιοδήποτε «σχέδιο» περικοπών στις κύριες συντάξεις, που προκύπτει από τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων και την προσωπική διαφορά.
 • Να μην περιληφθούν οι συντάξεις στον περιβόητο «κόφτη», ο οποίος θα ενεργοποιηθεί μετά το 2018.
 • Να μη μειωθεί και άλλο το αφορολόγητο όριο.
 • Να υλοποιήσει η κυβέρνηση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, από 10/6/15, που έκρινε παράνομους και αντισυνταγματικούς τους νόμους 4051 και 4093. Απαιτούμε την κατάργηση των κρατήσεων στις συντάξεις μας, που απορρέουν από τους εν λόγω νόμους και ζητούμε να τεθεί ισχύ η αναδρομικότητα της απόφασης.
 • Να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημα του Συλλόγου και του συνταξιουχικού κινήματος, για ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων στα πρότυπα των τραπεζών.

 

Θεωρούμε αναγκαία την βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των νοσοκομειακών υπηρεσιών που παρέχονται στους συνταξιούχους. Ο ευαίσθητος τομέας της Υγείας, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως επίσης και το μείζον θέμα των προσφύγων.

Να μην καταντήσει η χώρα μας  «αποθήκη» ψυχών. Πρέπει να αποσαφηνιστεί με έντονο ύφος προς τους ευρωπαίους «εταίρους», ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της, το δυσβάσταχτο βάρος των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια. Πρέπει να βρεθούν λύσεις  που θα αποφορτίσουν  την χώρα μας και παράλληλα θα «ανακουφίσουν» τους πρόσφυγες.

Καλούμε την Κυβέρνηση να  πάρει εκείνες τις αποφάσεις, που θα δώσουν λύσεις στα χρονίζοντα σοβαρά προβλήματα των συνταξιούχων αλλά και των εργαζόμενων.

 • Την ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.
 • Την δημιουργία δίκαιου φορολογικού συστήματος με τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας
 • Την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα (πετρέλαιο).
 • Την κατάργηση του επαίσχυντου ΕΝΦΙΑ
 • Την απαλλαγή των συντάξεων, των μερισμάτων και των βοηθημάτων από τη διπλή φορολογία, τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί πρωτογενώς στην πηγή του με κρατήσεις και εισφορές.
 • Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους και την κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μαζικές απολύσεις.
 • Την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και επαναφορά των τριετιών, της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας και της διαιτησίας.
 • Να μην αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων.

 

Τέλος ζητάμε:

Την καταβολή των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πιο συγκεκριμένα:

 • Την επιστροφή του κατοχικού δανείου, που οι κατοχικές δυνάμεις υποχρέωσαν τη χώρα μας να παράσχει, πέραν των εξόδων συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων.
 • Την καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946), για τις καταστροφές που μας προξένησαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην υποδομή της χώρας μας.
 • Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους.
 • Τις γερμανικές αποζημιώσεις, δηλαδή τις αποζημιώσεις προς τα θύματα της θηριωδίας των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής εις βάρος των κατοίκων εκατό περίπου ολοκαυτωμάτων πόλεων και χωριών, αλλά και γενικότερα εις βάρος του άμαχου πληθυσμού.

       Τα ποσά που θα επιστραφούν στη χώρα να διατεθούν για την Παιδεία, τη Δημόσια Υγεία και την υποστήριξη του Ασφαλιστικού μας συστήματος.

 

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:

θα αγωνιστούμε προκειμένου να αποτραπούν νέες μειώσεις στις συντάξεις μας καθώς και όποια αντεργατικα , αντισυνταξιουχικά και αντιλαϊκά μέτρα ληφθούν από εδώ και πέρα.

Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας και το δικαίωμα στην αξιοπρέπειά .

Θα αντεπιτεθούμε για να ανακτίσουμε την 13η και 14η σύνταξη καθώς και όσα χάσαμε στα χρόνια των μνημονίων.

 

 

Απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα

Καλούμε όλους τους Συναδέλφους πανελλαδικά να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας και να ενισχύσουν τις προσπάθειες για ευόδωση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Αποτελεί πρωταρχικό καθήκον όλων μας, στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με αγωνιστικό πνεύμα να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση των αδικιών που έχει υποστεί το συνταξιουχικό κίνημα και οι συνταξιούχοι. Κάθε προσπάθεια επιβολής νέων αντιλαϊκών και φοροεισπρακτικών μέτρων, που έχουν έντονη την… οσμή των μνημονιακών πολιτικών, θα μας βρει απέναντι και θα μας οδηγήσει και πάλι στους δρόμους για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας.

Ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει τις αιτιάσεις των δανειστών, που πιέζουν προκειμένου οι συντάξεις μας να γίνουν έρμαιο του «κόφτη», ο οποίος ενδεχομένως να τεθεί σε ισχύ, μετά το 2018.

Οι συντάξεις δεν πρέπει να λογίζονται ως εγγυήσεις προς τους δανειστές και οι συνταξιούχοι να σταματήσουν να είναι τα υποζύγια της κρίσης!

 

Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει το παρόν Ψήφισμα να επιδοθεί:

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας                 

Στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Στον Πρωθυπουργό και όλη την κυβέρνηση

Σε όλα τα Κόμματα

Στη Διοίκηση Ε.Φ.Κ.Α. & Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Στην Ομοσπονδία εργαζομένων  ΕΛ ΤΑ  (ΠΟΣΤ)

Στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των Συνταξιούχων

Σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνταξιούχων και Ηλικιωμένων (FERPA)

 

                              Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2017

                   Το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης

 

Πρόεδρος: ———————————————————————-

 

Γραμματέας: ———————————————————————

 

Μέλος:—————————————————————————–