Παρόντες στον αγώνα!

Διοίκηση και συνάδελφοι μέλη του Συλλόγου μας, έδωσαν το παρών στο Συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Εκ των κεντρικών ομιλητών του Συλλαλητηρίου, ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Πεπόνης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα που απασχολούν όλους τους συνταξιούχους, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στα ζητήματα που αφορούν τους συνταξιούχους ταχυδρομικούς, όπως το επικουρικό μας και η αποζημίωση.

To βίντεο με την ομιλία του προέδρου

 

Στην ομιλία του ο πρόεδρος ανέφερε τα εξής:

«Καλημέρα αγαπητοί συνάδελφοι – συναδέλφισσες.

Ζούμε στον απόηχο της χτεσινής ιστορικής  μέρας που και το δικαστήριο  αποφάσισε ότι οι χρυσαυγίτες δεν είναι αθώοι. Είναι δολοφόνοι και  θα πάνε φυλακή.

Να ξέρουμε όμως ότι ο αντιφασιστικός αγώνας δεν τελειώνει ποτέ και πρέπει όχι απλώς να τον συνεχίσουμε αλλά και να τον δυναμώσουμε.

Βλέπω και χαίρομαι ότι δίνουμε σήμερα, μέσα στην πανδημία, εντυπωσιακό  παρών, με τις μάσκες μας και τις αποστάσεις. Εμείς προσέχουμε τον κορονοϊό και το δείχνουμε. Άλλοι δεν μας προσέχουν και θέλουν να μας φοβίσουν παρά να μας βοηθήσουν.

Αν ήταν διατεθειμένοι  να μας βοηθήσουν, θα κάνανε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, θα πολλαπλασίαζαν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θα έλυναν τα προβλήματα που έχουν τα γηροκομεία, θα ενίσχυαν την υπηρεσία «βοήθεια στο σπίτι» και πολλά άλλα.

Δεν θα έμεναν αδρανείς για τις συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία με τα παιδιά και εγγόνια μας, ούτε σχεδόν αδιάφοροι για τον επικίνδυνο συνωστισμό των επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Βέβαια το κράτος των αρίστων τα παρουσιάζει όλα καλά και δίνει μια εικόνα ρόδινη, που διατηρείται και ανανεώνεται από τα φίλια προς την κυβέρνηση ΜΜΕ. Οι λίστες Πέτσα κάνουν καλή δουλειά.

Ποιο παράδειγμα θέλετε να πάρουμε. Να πούμε ότι έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους, πολλούς και ανάμεσά μας που είναι συνταξιούχοι χωρίς να παίρνουν σύνταξη για δύο, τρία, τέσσερα ακόμη και πέντε χρόνια. Και ότι αυτό δεν το μάθαμε από τον αρμόδιο υπουργό, αλλά επισήμως από τον κο Ρέγκλινγκ. Ο κος Βρούτσης ισχυρίζεται στα κανάλια, χωρίς βέβαια τον δημοσιογραφικό αντίλογο, ότι οι συντάξεις πλέον βγαίνουν σε λίγα λεπτά και με το πάτημα ενός κουμπιού.

ΘΑ μου πείτε ότι τελευταία ακόμη και για τα εθνικά θέματα από τους Γερμανούς, τους Τούρκους και τους Νατοϊκούς μαθαίνουμε τα νέα.

Προεκλογικά μας είχαν τάξει κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και αυτό που κάνουν είναι να καταργούν σταδιακά μόνο τα λίγα καλά που αυτός ο νόμος είχε. Μας υποσχέθηκαν αυξήσεις στις συντάξεις και έφεραν ένα προϋπολογισμό που ήδη εκτελείται, με 200 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για το ασφαλιστικό.

Μας υπόσχονταν αναδρομικά με το τσουβάλι  και με την πιλοτική δίκη βρήκαν τον τρόπο να τα πετσοκόψουν, περιορίζοντάς τα στο 11μηνο, αλλά ήρθε και το χειρότερο. Από τα 4 δις που όριζε, όπως οι ίδιοι δήλωναν, η τελευταία απόφαση του Σ.τ.Ε. να πληρώσουν, τα έφεραν κάτω και από τα μισά, στο 1,4 δις. Απέκλεισαν έτσι 1,5 εκατομμύριο συναδέλφους που έπαιρναν κάτω από 1.000 ευρώ, ενώ και αυτοί συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση του Σ.τ.Ε. για τα δώρα και το επικουρικό.

Και προχτές ακόμη πετσόκοψαν, εντελώς αυθαίρετα και πριν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κατά τα άλλα σέβονται, τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Αυτό δείχνει θράσος και υποκρισία. Όλα ήταν μεθοδεύσεις για την κλοπή της ψήφου των συνταξιούχων. Tους πήραμε όμως χαμπάρι, έστω και κατόπιν εορτής, μόνο και μόνο με την κατάργηση της λεγόμενης 13ης σύνταξης και την άθλια δικαιολογία ότι αυτή ήταν κουτσουρεμένη.

Να δούμε τώρα τι θα κάνουν. Οι γιορτές έρχονται και εμείς θα βρεθούμε ξανά στους δρόμους να διεκδικούμε μια όχι κουτσουρεμένη αλλά ολόκληρη σύνταξη για τον κάθε συνταξιούχο.

Αποκαλύφτηκαν πλέον και από τις μεθοδεύσεις τους για την παράδοση του επικουρικού στους ιδιώτες. Στη δήθεν διχογνωμία των Μητταράκη και Βρούτση προστέθηκε η στοχευμένη  παρέμβαση του συμβούλου του πρωθυπουργού κου Πατέλη, ο οποίος, δεν ανακοίνωσε απλά την μπίζνα του αιώνα με την παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά ετοίμασε και τον κοινωνικό αυτοματισμό. Δήλωσε ότι είναι ντροπή οι νέοι να πληρώνουν εμάς τους συνταξιούχους. Λυπάται δήθεν τους νέους αλλά δεν είπε κουβέντα για τη σημερινή ξευτίλα των μεροκάματων και των μισθών τους, ούτε ότι εμείς έχουμε χρυσοπληρώσει τις συντάξεις μας και οι κυβερνήσεις, με διάφορους τρόπους (δομημένα ομόλογα των κουμπάρων – P.S.I. του Βενιζέλου κ.λ.π.) άδειαζαν τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Σύντομα συνάδελφοι γι’ αυτό το θέμα θα χρειαστεί να δώσουμε, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, τη μάχη των μαχών και να ξέρουμε ότι αν αυτή δεν είναι νικηφόρα και εμείς θα χάσουμε σταδιακά το επικουρικό και τα χρήματα των νέων θα μπουν στον «τζόγο», με αυξημένες τις πιθανότητες να έχουν τη τύχη που είχαν οι επενδύσεις της Enron, της Lehman Brothers και της ντόπιας AΣΠΙΣ Πρόνοια.

Τελειώνοντας επιτρέψτε μου δυο ακόμη λόγια  που δείχνουν τις συμπεριφορές του επιτελικού κράτους και στους συνάδελφους μου, συνταξιούχους του ΕΛΤΑ.

Η μία αφορά την άνιση μεταχείριση του υπουργού εργασίας για το επικουρικό μας.

Ακούστε, οι συνταξιοδοτηθέντες πριν το 2015 από τον ίδιο εργοδότη, με την ίδια και απαράλλακτη εργασία και ίδιες εισφορές με αυτούς μετά το 2015, παίρνουν τη μισή επικουρική σύνταξη!!!

Όταν διαμαρτυρόμαστε, αντί να διορθώσουν την αδικία, μας παραθέτουν νόμους και διατάξεις, για να την ψευτοστηρίξουν.

Η δεύτερη αφορά τη Διοίκηση του ΕΛ ΤΑ, η οποία με απόφαση που πήρε το Μάρτη του 2020, έκοψε τη μοναδική αποζημίωση απόλυσης που έπαιρναν οι συνάδελφοι και από 30.000 ευρώ, αυθαίρετα και παρά τη Σ.Σ.Ε., τους έδωσε 15.000 ευρώ. Έφτασε να τιμωρήσει αναδρομικά και αυτούς που είχαν αποχωρήσει πριν την απόφαση, δηλαδή το 2019 και το πιο κωμικοτραγικό, έβγαλε τους συνάδελφους αναξιόπιστους, δηλώνοντας στην εφορεία ψευδώς ότι τους έδωσε και τις 30.000 ευρώ!!!

Το αίτημά μας για συνάντηση με τον υπουργό κο Πιερακάκη  και οι εξηγήσεις της Κυβέρνησης στη  Βουλή πλέον, όπου έφερε το θέμα η αντιπολίτευση, παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα.

Έτσι όπως διαμορφώνεται  η κατάσταση, συνάδελφοι, ο αγώνας  είναι μονόδρομος. Δεν μένει παρά να συσπειρωθούμε όλοι στη Συντονιστική μας Επιτροπή και να τον δυναμώσουμε για να έχουμε  αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι υγεία σε όλους.