Παράλληλη ασφάλιση: Επιστολή στον υφυπουργό Εργασίας για την καταβολή προσαυξήσεων και αναδρομικών στους συνταξιούχους προ του ν. Κατρούγκαλου

Κύριε υπουργέ,

Έχουμε διαπιστώσει ότι ο ΕΦΚΑ εκκίνησε τη διαδικασία καταβολής των ανάλογων προσαυξήσεων στις συντάξεις που υπόκεινται σε παράλληλη ασφάλιση, ενώ σε πλείστες περιπτώσεις προκύπτουν και αναδρομικά.

Σε πρώτη φάση χρήματα (προσαυξήσεις και αναδρομικά) βλέπουν οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου (15 Μαΐου 2016).

Αυτό που ζητάμε είναι να γίνει το ίδιο με τους παλιούς συνταξιούχους, δηλαδή εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου. Πρέπει, δηλαδή να συμπεριληφθούν και οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι στη διαδικασία καταβολής προσαυξήσεων και αναδρομικών, καθώς κατέβαλλαν πρόσθετο ασφάλιστρο,  σε κάποια χρονική περίοδο του εργασιακού τους βίου, λόγω παράλληλης ασφάλισης.

Επισημαίνεται ότι η παράλληλη ασφάλιση αφορά αρκετούς συναδέλφους μας συνταξιούχους του ΕΛΤΑ, που σε κάποια περίοδο του εργασιακού τους βίου, κατέβαλλαν διπλές ασφαλιστικές εισφορές.

Οι νέοι συνταξιούχοι περίμεναν έως 7 χρόνια για να λάβουν την προσαύξησή τους, οι παλιοί συνταξιούχοι πόσο υπομονή να κάνουν ακόμα; Πρέπει αμέσως να εκκινήσουν οι διαδικασίες πληρωμής και αυτών.

Η κυβέρνηση δεν έχει ενσκήψει στο σοβαρό πρόβλημα που αφορά τους παλιούς συνταξιούχους και δεν έχει εφαρμόσει ως όφειλε το νόμο Βρούτση και δη το άρθρο 36Α που φέρει τον τίτλο (Αξιοποίηση του χρόνου παράλληλης απασχόλησης και τρόπος υπολογισμού της σύνταξης) και προβλέπει:

  1. Χρονικά διαστήματα παράλληλης ασφάλισης που έχουν διανυθεί έως 31.12.2016 και για τα οποία έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται διακριτοί, αυτοτελείς χρόνοι κύριας ασφάλισης
  2. Χρονικά διαστήματα παράλληλης απασχόλησης μετά την 1.1.2017 για τα οποία έχουν καταβληθεί περισσότερες της μίας ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται ενιαίος χρόνος ασφάλισης για κύρια σύνταξη.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για χρήματα που δικαιούνται οι συνταξιούχοι και προ του νόμου Κατρούγκαλου. Αδίκως δεν έχουν πληρωθεί έως τώρα και παρακαλούμε να γίνει άμεσα.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                              Ο Γεν.Γραμματέας

Γιώργος Πεπόνης                                      Τάσος Γεωργιάδης