Οι υποσχέσεις δίνουν και παίρνουν…

Η ακρίβεια και η φορολόγηση προκαλούν ασφυξία στους συνταξιούχους

Την ώρα που το «κύμα» ανατιμήσεων σε ρεύμα και βασικά αγαθά έχει χτυπήσει τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση συνεχίζει να μοιράζει υποσχέσεις Με εμάς, μάλιστα, τους συνταξιούχους, το έχει παρακάνει!

Μας έχει υποσχεθεί αναδρομικά για δώρα και επικουρικά, τα οποία μαγειρεύονται ακόμη!

Ο υπουργός Εργασίας μας έλεγε για αυξήσεις στις συντάξεις μας, όμως διαπιστώνουμε ότι το 0,5% του προϋπολογισμού που αφορούσε τους συνταξιούχους, πάει στο επικουρικό!

Κάθε ημέρα, υπουργοί-μέσω των ΜΜΕ- μας τάζουν και «παίρνουμε» χρήματα που τα ονομάζουν αυξήσεις.

Επί μακρόν ο κ.Χατζηδάκης, πρώην υπουργός Ενέργειας και νυν Εργασίας, μας μιλούσε για αύξηση του ανταγωνισμού και των παρόχων στο ρεύμα, που θα επέφερε μείωση των τιμών.

Αντ’ αυτού έχουμε 30% αύξηση των ενεργειακών τιμολογίων, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα, όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο κτλ.

Εδώ και δύο χρόνια μας εμπαίζει, μεταθέτοντας από μήνα σε μήνα την κατάθεση των εν λόγω χρημάτων, τα οποία είναι άκρως αναγκαία για τους συνταξιούχους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην επέλαση της ακρίβειας, στο «τσουνάμι» των αυξημένων ενεργειακών τιμολογίων και των τιμών σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Η νέα «υπόσχεση»- εμείς την ονομάζουμε συνέχιση του εμπαιγμού- του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, είναι πως τα χρήματα στους συνταξιούχους μετά το 2016 και στη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που συνταξιοδοτήθηκαν προ του Νόμου Κατρούγκαλου, θα αποδοθούν έως το τέλος Νοεμβρίου.

Τόνισε, μάλιστα, ότι θα παραμείνουν για το Νοέμβριο κάποιες δύσκολες περιπτώσεις συνταξιούχων αλλά και των κληρονόμων που δικαιούνται αναδρομικά.
Ο ΕΦΚΑ, επικαλέστηκε πλείστες φορές τη μη ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των συντάξεων, για να αιτιολογήσει τις πολύμηνες καθυστερήσεις.

Συνάδελφοι, η διαδικασία του επανυπολογισμού των συντάξεων τελείται εδώ και 22 μήνες, χρονικό διάστημα που είναι αρκούντως επαρκές προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες!

Ο υπουργός, πάντως, απέφυγε να αναφερθεί στον πολύμηνο εμπαιγμό προς τους συνταξιούχους, οι οποίοι εξαιτίας της μη απόδοσης των αναδρομικών και των δυσχερών οικονομικών συνθηκών (ακρίβεια, υψηλό ενεργειακό κόστος) που προκλήθηκαν από τις αστοχίες και τις παραλείψεις της κυβέρνησης, βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Ούτε λέξη δεν ειπώθηκε αναφορικά με την φορολόγηση των συνταξιούχων, που αντιμετωπίζονται, χωρίς σταματημό, ως τα υποζύγια της κάθε είδους κρίσης. Τώρα, τουλάχιστον, σ’ ό,τι αφορά τα αναδρομικά, να κάνουν το φόρο 20%, ενιαίο, όπως έκαναν το 2017 με τα αναδρομικά των ένστολων.

Ως Διοίκηση παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις και σας υπενθυμίζουμε ότι στις 8 Οκτωβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11.30, θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος η Πανελλαδική Πανσυνταξιουχική κινητοποίηση.

Ευελπιστούμε ότι θα γίνει και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια. Τότε, ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (Σ.Ε.Α). Αν το είχε πράξει, θα είχε αντιμετωπιστεί καλύτερα η πανδημία, σ’ ό,τι αφορά τους συνταξιούχους. Θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα στους εμβολιασμούς της τρίτης ηλικίας, διότι μέσω της ΣΕΑ, θα μεταφερόταν αποτελεσματικότερα το εμβολιαστικό μήνυμα.

Συνάδελφοι -Συναδέλφισσες

Να δώσετε βροντερό παρών στη συγκέντρωση, για να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει!

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                         Ο Γεν.Γραμματέας

Γιώργος Πεπόνης                                  Τάσος Γεωργιάδης