Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρχουν νέες περικοπές στις συντάξεις

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρχουν νέες περικοπές στις συντάξεις

 

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2016, αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων-στην οποία συμμετείχε ο γραμματέας του Συλλόγου, Γιώργος Πεπόνης. Η αντιπροσωπεία είχε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον κ.Τσίπρα, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε νέες περικοπές στις συντάξεις.

Η μαζική συμμετοχή στο Συλλαλητήριο «έφερε» και τη συνάντηση

Οι εκπρόσωποι των Συνταξιουχικών Οργανώσεων απαιτούσαν εδώ και πολύ καιρό, συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να του καταθέσουν τα αιτήματα, τις θέσεις και τις προτάσεις τους. Αυτό που έκανε τη διαφορά και συνετέλεσε αποφασιστικά στην πραγματοποίηση του ραντεβού, ήταν η πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το πανελλαδικό συλλαλητήριο της ΣΕΑ, στις 15 Δεκεμβρίου. Η μαζική συμμετοχή των συνταξιούχων στα συλλαλητήρια, «τάραξε» τα νερά» έστειλ το κατάλληλο μήνυμα και προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν θα γίνουν νέες περικοπές

Κατά τη συνάντηση, που διήρκησε περίπου δύο ώρες, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα «καυτά» ζητήματα που απασχολούν του συνταξιούχους. Ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε-δεσμεύτηκε, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες περικοπές στις συντάξεις, παρά τις πιέσεις που ασκεί κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Μάλιστα αναφέρθηκε εκτενώς στο περιβόητο «κόφτη» σημειώνοντας, ότι ενδεχόμενη επέκτασή του μετά το 2018, δεν αποτελεί κίνδυνο για τις συντάξεις.

Ο κ.Τσίπρας επισήμανε ότι οι συντάξεις δεν θα περιλαμβάνονται στο «περίγραμμα» του ενισχυμένου κόφτη που θα προτείνει η κυβέρνηση στους Θεσμούς, προκειμένου να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση για την β΄αξιολόγηση. Μάλιστα, υποστήριξε, ότι ο εν λόγω «κόφτης»
δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί, καθώς η οικονομία της χώρας έχει μπει σε τροχιά «παραγωγής» πλεονασμάτων, όπως κατέδειξαν και τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016.

Προσπάθεια για απονομή μερίσματος και το 2017

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι και το 2017 η χώρα θα βρίσκεται σε πλεονασματικό «καθεστώς»,  γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση να ξαναδώσει μέρισμα στους συνταξιούχους.

Δεν θα πειραχθεί η προσωπική διαφορά

Επιπρόσθετα ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η λεγόμενη προσωπική διαφορά στις συντάξεις, δεν θα «πειραχθεί» κατά τη διάρκεια του επαναϋπολογισμού, ενώ υπογράμμισε ότι εντός του 2017 θα αποδοθούν στους δικαιούχους, τα εφάπαξ και οι νέες συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για δύο με τρία χρόνια.

Η απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις και η ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων

Ο γραμματέας, έθεσε στον πρωθυπουργό τα πάγια και πάντοτε επίκαιρα ζητήματα που έχει φέρει στο προσκήνιο ο Σύλλογος μας και αφορούν τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις κρατήσεις τις συντάξεις αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων. Ο κ.Πεπόνης αναφέρθηκε εκτενώς στις αποφάσεις του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4051 και 4093 για τις κρατήσεις στις συντάξεις, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει τις «επιταγές» του νόμου, όπως έπραξε στην πρόσφατη περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών.

Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ασφαλιστικών Ταμείων, επισήμανε ότι αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αλλά και για το παρόν και το μέλλον των συνταξιούχων. Μάλιστα υπήρξαν και άλλοι εκπρόσωποι της ΣΕΑ, που συμπλήρωσαν με επιχειρήματα, το αίτημα για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων.

Τέλος ο κ.Πεπόνης εξέφρασε στον πρωθυπουργό την άποψη, ότι η κυβέρνηση με το αυξημένο ήδη πλεόνασμα, μπορεί να καλύψει και τους υπόλοιπους συνταξιούχους, έστω με αυτό το εφάπαξ βοήθημα, ώστε να αποφεύγεται και ο διαχωρισμός τους.

Υ.Γ: Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος, την ημέρα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να επιβλέψει τη δημιουργία ιατρικού χώρου στα εκεί γραφεία του Συλλόγου.

Στη συμπρωτεύουσα συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ γιατρός, θα συνταγογραφεί, ώστε οι συνάδελφοι να μην πληρώνουν τα « γνωστά»10 ευρα.