Μεγάλη συμμετοχή στο Συλλαλητήριο για την Υγεία – Τι δήλωσε ο πρόεδρος (βίντεο)

Μεγάλη σε συμμετοχή και ισχυρή σε παλμό ήταν η συγκέντρωση για την Υγεία, που διοργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και συμμετείχε ο Σύλλογός μας.

Μετά τη συγκέντρωση οι συνταξιούχοι, ανάμεσα στους οποίους ήταν και μέλη του Συλλόγου μας, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Υγείας.

Εκ των βασικών ομιλητών στο Συλλαλητήριο ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου μας Γιώργος Πεπόνης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δομικές παθογένειες της Υγείας και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παραδώσει στους ιδιώτες το Ε.Σ.Υ.

Δείτε τι είπε ο πρόεδρος (βίντεο)

Ακολουθεί η τοποθέτηση του προέδρου

Καλημέρα αγαπητοί συνάδελφοι

Το ζήτημα της δημόσιας υγείας μας ενώνει όλους. Είναι δημόσιο αγαθό και μάλιστα υπέρτατο.

Η πανδημία μας έδειξε ότι, λόγω και της ηλικίας μας, είμαστε ευάλωτοι. Μας χτύπησε κατακέφαλα και χιλιάδες συνάδελφοί μας χάθηκαν πρόωρα. Πολλαπλάσιοι βέβαια σώθηκαν παρά τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας,

Ωστόσο η κυβέρνηση δεν ξέχασε το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της. Μπορεί να κοντοστάθηκε με την πανδημία αλλά τώρα, μετά και το 41%, τρέχει ακάθεκτη στη διάλυση του ΕΣΥ, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι θα το κάνει καλύτερο. Αντί γι’ αυτό, όμως, ζούμε σήμερα μια ζοφερή κατάσταση χωρίς να υπερβάλλουμε.

Ράντζα, ουρές και υπηρεσίες που παρέχονται, σε άθλιες εργασιακές συνθήκες και εξαντλητικά ωράρια, από ένα προσωπικό αριθμητικά λιγότερο, κυριολεκτικά καμένο από την κούραση και με πενιχρούς μισθούς.

Η κυβέρνηση δίνει αυξήσεις στους διοικητές των νοσοκομείων αντί για τους γιατρούς με αποτέλεσμα αυτοί να αποχωρούν σωρηδόν από το ΕΣΥ

Την προηγούμενη περίοδο η κυβέρνηση μας δούλεψε με τους προσωπικούς οικογενειακούς γιατρούς κάτι που ιδιαίτερα για μας τους συνταξιούχους ήταν αυταπάτη.

Κάθε τόσο στήνουν επικοινωνιακά σόου ο πρωθυπουργός με τους εκάστοτε υπουργούς ενώ κλείνουν την πόρτα του δημόσιου συστήματος όπως το ξέρουμε και το οδηγούν στην κατάρρευση πριν το ξεπούλημα.

Παράλληλα βέβαια ενισχύουν με κάθε τρόπο την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων για την Υγεία, όπως έχουν υπερκέρδη τα δύο διυλιστήρια, τέσσερις πέντε επιχειρήσεις που ασχολούνται με την ενέργεια, τέσσερις συστημικές τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, που στα δύσκολα της πανδημίας έβγαλαν την ουρά τους απέξω. Την ίδια στιγμή που για τους συνταξιούχους ποτέ δεν βρέθηκε δημοσιονομική δυνατότητα, κάτι που ισχύει και για το ΕΣΥ.

Με τις ενέργειές τους οδηγούν το ΕΣΥ στον ιδιωτικό δρόμο και μάλιστα με διάφορα κόλπα αντί να αυξήσουν το εισόδημα των υγειονομικών, τους προτρέπουν να δουλέψουν, με κάποια αμοιβή στα απογευματινά χειρουργεία.

Το σχέδιό τους προβλέπει ότι όποιος έχει λεφτά θα χειρουργείται. Η λίστα θα παρακάμπτεται. Οι μη έχοντες θα είναι στο φτωχοκομείο και ας έχουν καρκίνο που καλπάζει, θα περιμένουν.

Εμείς, συναδέλφισσες και συνάδελφοι τι θέλουμε; Θέλουμε ένα ΕΣΥ που θα μας φροντίζει. Δεν έχουμε να πληρώνουμε και γιατρούς. Πληρώνουμε τους φόρους. και πάνω από τους φόρους  6% υπέρ υγείας συν συμμετοχή στα φάρμακα και τις εξετάσεις που για πολλούς υπερβαίνει και το 10%.

Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι τα δικαιώματα των ασθενών ταυτίζονται, πάνε χέρι χέρι με αυτά των εργαζόμενων στο ΕΣΥ Η υποστήριξη και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι μονόδρομος και για μας τούς συνταξιούχους πρέπει, όπως πολύ σωστά το κάνει η συντονιστική μας επιτροπή, να είναι πάντα σε προτεραιότητα.

Σας ευχαριστώ με μόνη ευχή για σήμερα να έχουμε υγεία.