Μεγαλειώδης η συγκέντρωση των συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή 24/11 (Βίντεο)

Οι συνταξιούχοι που κατέφτασαν απ’ όλες τις γωνιές της χώρας, μαζί και πολλοί συνάδελφοί μας του ΕΛΤΑ, διαδήλωσαν μαχητικά και απαίτησαν ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις και ικανοποίηση άλλων δίκαιων αιτημάτων τους.

Με την εντυπωσιακά πολύ μεγάλη συγκέντρωση, καθ’ ομολογία και του ίδιου υπουργού Εργασίας, έστειλαν μήνυμα ότι δεν πρόκειται να το βάλουν κάτω και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν και να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν η κεφαλή της πορείας και οι εκπρόσωποι της ΣΕΑ ήταν στο υπουργείο Εργασίας, μέσω της Ομόνοιας, η ουρά της πορείας ήταν ακόμα στον χώρο συγκέντρωσης, δηλαδή στα Προπύλαια.

Σ’ αυτή τη συγκέντρωση που έγινε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου ήταν εκ των βασικών ομιλητών.  Ο Γιώργος Πεπόνης, αφού ανέλυσε τα ζητήματα που απασχολούν το συνταξιουχικό κίνημα, αναφέρθηκε εκτενώς στα «καυτά» θέματα των συνταξιούχων ΕΛΤΑ, που είναι το επικουρικό και η αποζημίωση.

Στη συνάντηση που ακολούθησε με τον υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη και τους δύο υφυπουργούς κ.κ Τσακλόγου και Σπανάκη, ο πρόεδρος έθεσε το ζήτημα του επικουρικού για τους συνταξιοδοτηθέντες πριν το 2015. Το αίτημα είναι απολύτως δίκαιο, τα επιχειρήματα εξόχως ισχυρά και μη αμφισβητήσιμα και ως εκ τούτου ανάγκασαν τον υπουργό να δεσμευτεί και μάλιστα on camera, ότι προβλήματα όπως αυτό που ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΤΑ (επικουρικό), στα οποία μπορεί να έγιναν κάποια λάθη, θα διορθωθούν.

Θετικά διακείμενος για επίλυση του θέματος εμφανίστηκε και ο υφυπουργός Εργασίας κ.Τσακλόγλου, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα γίνει συνάντηση- που ούτως ή άλλως είχε ζητηθεί- με τη Διοίκηση του Συλλόγου μας.

Τι είπε ο πρόεδρος στην ομιλία του

Καλημέρα και καλώς ορίσατε αγαπητοί συνάδελφοι της επαρχίας.

Δεν φτάνει που έχουμε υποστεί τις συνέπειες τριών μνημονίων, έχουμε και μια λιτότητα διαρκείας που υποβαθμίζει συνέχεια το βιοτικό μας επίπεδο, την ίδια μας τη ζωή.

Έχουμε συνέχιση και ένταση της εκτεταμένης ακρίβειας. Παράλληλα έχουμε εκτίναξη των κερδών των επιχειρήσεων και στον αντίποδα αυτών μια συνεχόμενη μείωση της πραγματικής μας σύνταξης.

Καθημερινά πλέον ξεδιπλώνεται μπροστά μας η πραγματική ατζέντα που κρατούσε η Ν.Δ. ως επτασφράγιστο μυστικό όλη την προεκλογική περίοδο.

Φαίνεται πως αυτό το 41% ξεπλένει τα πάντα.

Ανενόχλητοι και χωρίς αντιπολίτευση ξεφουρνίζουν κάθε μέρα μέτρα σε βάρος των πολλών όπως κεφαλικός φόρος για τους μικρομεσαίους, σύνταξη στα 74 για τους εργαζόμενου, δραστικές παροχές του ΕΦΚΑ με πρόσχημα συνταξιούχους των ΔΕΚΟ.

Μας λεηλάτησαν, συνάδελφοι, μας γονάτισαν. Μας παίρνουν με τους φόρους στα καύσιμα, στο ρεύμα, στα είδη πρώτης ανάγκης και το τελευταίο ευρώ από την τσέπη για να διαπράξουν στη συνέχεια «ευεργεσία» με τα επιδόματα – φιλοδωρήματα.

O κόμπος πλέον έχει φτάσει στο χτένι.

Ωστόσο η σημερινή μας παρουσία δείχνει ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη νέα μετεκλογική κατάσταση με την αποφασιστικότητα που αρμόζει.

Η κυβέρνηση βέβαια φτιάχνει καλές για μας ιστορίες και σε καμιά περίπτωση δεν αφήνει την αλήθεια να τις χαλάσει.

Κάθε μέρα ακούμε για ανάπτυξη της χώρας για επενδυτικές βαθμίδες και άλλα τέτοια.

Τσιμουδιά για το ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών που κατείχε το Τ.Χ.Σ. σε ιδιώτες και την οριστική έτσι χασούρα πολλών δις από το κράτος.

Κάθε μέρα δίνουν σε μας τους συνταξιούχους αυξήσεις και αναδρομικά με το τσουβάλι.

Μόνο εικονικά και μέσα από τις τηλεοράσεις γιατί το μοτο των υπουργών είναι ότι η χώρα δεν έχει τέτοια δημοσιονομική δυνατότητα

Όμως δεν είναι δυνατόν να μη βλέπουμε το χάσμα ανάμεσα σε ό,τι ζούμε και σε ό,τι μας λένε πως ζούμε.

Όπως πάμε, ακριβώς όπως ακούσαμε ότι κανέναν πια δεν ενδιαφέρουν τα Τέμπη αύριο είναι ικανοί να πουν ότι και η ακρίβεια δεν ενδιαφέρει κανέναν.

Ωστόσο η μέγγενη της ακρίβειας, η απάτη των επιδομάτων, ο ίλιγγος των δισεκατομμυρίων που τσεπώνουν οι λίγοι και εκλεκτοί είναι γεγονός.

Η αλήθεια αυτή, προσώρας τουλάχιστον, δεν είναι ικανή να διαπεράσει το παχύρευστο μείγμα από το ψέμα και τη διαστρέβλωση που μετέρχονται μαζί κυβέρνηση και καλοταϊσμένα με μπόλικο χρήμα Μ.Μ.Ε., στα οποία καθημερινά περιφέρονται οι υπουργοί, χωρίς κανένα αντίλογο.

Μιλάμε πια, αγαπητοί συνάδελφοι, για ένα διαλυμένο κράτος. Διαλυμένο αλλά ταυτόχρονα το καλύτερο εργαλείο εξυπηρέτησης των λίγων, των φίλων, των ισχυρών. Κράτος που, όπως έγινε με τις υποκλοπές, εύκολα μετατρέπεται σε σύγχρονο παρακράτος.

Οι υπουργοί δεν ακούνε τίποτα, δεν τους νοιάζει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στους συναδέλφους μου συνταξιούχους του ΕΛ ΤΑ με την επικουρική τους σύνταξη.

Οι συνταξιοδοτηθέντες πριν το2015, οι οποίοι εργάζονταν στον ίδιο εργοδότη με τα ίδια και πολύ υψηλά ασφάλιστρα. Έκαναν την ίδια εργασία, πολλές φορές  σε διπλανές καρέκλες και φυσικά είχαν τις ίδιες αμοιβές, παίρνουν τη μισή ακριβώς σύνταξη με αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν έστω και λίγες ώρες αργότερα. .

Ζητάμε επίμονα να γίνει επανυπολογισμός, με το νόμο Κατρούγκαλου και γι’ αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το 2015.

Αυτό σημαίνει να υπάρχει ένα σκαλοπάτι μεταξύ του παλιού και του νέου συνταξιούχου, όχι το βάραθρο της μισής σύνταξης που υπάρχει σήμερα.

Αυθαιρετούν. Που είναι η ισότητα; Η κυβέρνηση δεν είναι να εφαρμόζει το Σύνταγμα και αυτό δεν μιλάει για ίση μεταχείριση;

Δεύτερο παράδειγμα η Αποζημίωση για 700 νέους συναδέλφους μας που συνταξιοδοτήθηκαν το 2019-2020 στους οποίους έγινε ταχυδακτυλουργικό κλέψιμο της μισής αποζημίωσης (15.000 ευρώ), με αυθαίρετη απόφαση της Διοίκησης του ΕΛΤΑ δια περιφοράς, μέσα στον κορονοϊό και όταν υπήρχε το lockdown για να μην αντιδράσουμε.

Η προηγούμενη Διοίκηση θεώρησε καλό να τους κλέψει τα χρήματα που τους χρωστούσε με τη δικαιολογία ότι τα ταμεία ήταν άδεια, αλλά και όταν αυτά γέμισαν με πακτωλό κρατικού χρήματος θεώρησε καλό να τα δώσει σε κάποιες εταιρίες, θυμηθείτε τον περιβόητο Πάτση, και να τα μοιράσουν μεταξύ τους ως μπόνους. Τώρα χρωστάνε της Μιχαλούς και η καινούργια Διοίκηση μας λέει ότι θα δώσει το υπόλοιπο της αποζημίωσης όταν ανακάμψει η επιχείρηση. Την ανάκαμψη τη βλέπουμε με την συρρίκνωση του δικτύου και το κλείσιμο των καταστημάτων.

Είναι χρήματα κλεμμένα και τα ζητάμε πίσω εδώ και τώρα.

Η εντυπωσιακή παρουσία των συναδέλφων μου, συνταξιούχων του  ΕΛ ΤΑ, σήμερα δείχνει ότι ο αγώνας μας για αυτά τα αιτήματα θα είναι ανένδοτος.

Συνάδελφοι δεν χρειάζονται πολλά λόγια, αρκεί μόνο να δούμε το κατάντημα στο Ε.Σ.Υ. που καταρρέει. Η κατάσταση εκεί είναι τραγική. Η σειρά για χειρουργείο πολλές φορές έρχεται στον ενδιαφερόμενο όταν αυτός πλέον έχει αποδημήσει στον Κύριο.

Είναι η ώρα να πούμε φτάνει πια την κρίση δεν θα την πληρώσουμε εμείς με τους εργαζόμενους  και τους μικρομεσαίους που είχαν κατακλείσει προχθές διαμαρτυρόμενοι το χώρο που βρισκόμαστε σήμερα εμείς.

Πολλές πάμπολλες οι δυσκολίες και για την αντιμετώπιση τους απαιτείται αλληλεγγύη. Απαιτείται η αδιάρρηκτη ενότητα όλων μας, κάτω φυσικά από την Συντονιστική μας Επιτροπή (Σ.Ε.Α.) που εκφράζει δυναμικά και αγωνιστικά τις ανάγκες όλων των συνταξιούχων.

Όσο πιο πολλοί και ενωμένοι είμαστε τόσα περισσότερα θα καταφέρουμε. Σήμερα είμαστε και πολλοί και ενωμένοι.

Καλή δύναμη. Να βγάλουμε και αυτόν τον  χειμώνα, με την ευχή να μην είναι πολύ βαρύς.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δείτε τι ειπώθηκε μετά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου