Καμία περικοπή στις συντάξεις χηρείας

Να μην εφαρμοστεί η νομοθεσία που περικόπτει στο μισό τις συντάξεις χηρείας εξ ιδίου δικαιώματος και για δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, προτείνει ο Σύλλογός μας.

Ζητάμε να παραμείνει η καταβολή των συντάξεων χηρείας στο 70% των αρχικών ποσών, εφ’ όρου ζωής του κάθε δικαιούχου, όπως είχαμε ζητήσει εξ αρχής με την ψήφιση του νόμου. Έως τώρα, το μέτρο εφαρμόζεται βάσει νομοθεσίας, μόνο για την πρώτη τριετία καταβολής της εν λόγω παροχής. Εν συνεχεία, επιβάλλεται περικοπή στο ήμισυ του αρχικού καταβληθέντος ποσού.

Υπάρχει ο κίνδυνος να είναι δεκάδες χιλιάδες οι δικαιούχοι που θα τύχουν νέων περικοπών στις συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά προς τα Δημόσια Ταμεία, καθώς το μέτρο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2020!

Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο σ’ αυτό το σημαντικό θέματα. Η δημοσιονομική ισορροπία δεν δικαιολογεί καμία πρόσθετη περικοπή στις συντάξεις και δη αυτές της χηρείας.

Το συγκεκριμένο μέτρο, θεσμοθετήθηκε το 2016, εν μέσω Μνημονίων και βαθιάς Οικονομικής Κρίσης. Τότε επιβλήθηκε στο Δημόσιο και στον ΟΓΑ, τώρα όμως δεν συντρέχει ουσιαστικός λόγος να εφαρμοστεί στον ιδιωτικό τομέα, πλήττοντας τις συντάξεις μας.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                                  Ο Γεν.Γραμματέας

Γιώργος Πεπόνης                                                        Τάσος Γεωργιάδης