Επικουρικό: Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για τη λύση στο επικουρικό μας, που ταλανίζει τους συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το 2015, έγινε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου.

Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Συλλόγου, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Γιώργο Πεπόνη, τον Γενικό Γραμματέα Τάσο Γεωργιάδη και το μέλος Νίκο Θωμόπουλο συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκο Μηλαπίδη και επιτελικά στελέχη (Βογιατζόγλου Μαρία, Καφκά Χαρά και Παπαϊωάννου Σωτηρία) του υπουργείου Εργασίας.

Ο Γεν.Γραμματέας του υπουργείου ενημερώθηκε πλήρως για τις θέσεις μας ως προς το επικουρικό  των πριν το 2015 συνταξιοδοτηθέντων συναδέλφων μας και δεσμεύτηκε ότι: θα επεξεργαστεί τα στοιχεία που παραθέσαμε, θα τα διασταυρώσει με εκείνα του ΕΦΚΑ και θα μεταφέρει την υπόθεση στους πολιτικούς του προϊστάμενους, προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα.

Ειδικότερα:

Ο κ.Μηλαπίδης τόνισε ότι είναι πλήρως ενημερωμένος για το θέμα του επικουρικού μας, από τα δεκάδες έγγραφα και επιστολές που έχει καταθέσει ο Σύλλογός μας στο υπουργείο Εργασίας. Ρώτησε, μάλιστα, στο πρώτο στάδιο της συζήτησης, «τι έχουν απαντήσει οι προκάτοχοί του στη διοίκηση του υπουργείου Εργασίας».

Ο πρόεδρος Γ.Πεπόνης απάντησε: «μας ταλανίζει το θέμα από την ώρα που το επικουρικό μας δεν εντάχθηκε στο νόμο 4387 /2016. Το έχω φέρει στη Βουλή από το 2020 επί υπουργίας Βρούτση, έχουμε καταθέσει τροπολογία, έχουμε υποβάλει έγγραφα απολύτως τεκμηριωμένα που αποδεικνύουν το δίκαιο του αιτήματός μας. Δεν έχουν ποτέ απαντήσει ότι έχουμε άδικο, ούτε όμως έδωσαν λύση στο πρόβλημα. Ακόμα και στο εξώδικο δεν έχουν απαντήσει».

Ο Γεν.Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραδέχθηκε ότι το δημοσιονομικό κόστος για την επίλυση του προβλήματος δεν είναι μεγάλο, σημείωσε, ωστόσο, ότι πρέπει πρώτα να γίνει μια οικονομοτεχνική μελέτη από το υπουργείο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου έσπευσε να επισημάνει ότι επικουρικό μας δεν σχετίζεται με άλλα επικουρικά συμβολαιογράφων, μηχανικών, που είναι ταμεία ειδικών μισθολογίων. Διευκρίνισε ότι το δικό μας Ταμείο-λογαριασμός είναι από εξαρτημένη εργασία, όπου οι εισφορές έχουν κατατεθεί και μάλιστα πολύ αυξημένες (3% ο εργαζόμενος, 3% ο εργοδότης).

Ο κ.Μηλαπίδης επισήμανε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου έγινε με σκοπό να μειωθούν  τα επικουρικά ταμεία και το δικό μας δεν εντάχθηκε στο ΕΤΕΑΕΠ. Είπε ότι  με το ν.4387 έπαψε η ισχύς όλων των καταστατικών διατάξεων και με το νέο υπολογισμό επήλθε μείωση των μεγάλων επικουρικών. Συμπλήρωσε πως ότι το δικό μας επικουρικό είναι όντως πολύ μικρό.

Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας σημείωσε σ’ αυτό το σημείο ότι το ΛΕΠΕΤΕ της Εθνικής Τράπεζας, που λειτουργούσε ως λογαριασμός όπως και το δικό μας επικουρικό, εντάχθηκε στο ενιαίο Ταμείο με το νέο υπολογισμό και από κει που το πλήρωνε η Εθνική Τράπεζα, τώρα το πληρώνει  ο ασφαλιστικός φορέας, δηλαδή το δημόσιο.

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες,

Παρουσιάσαμε αδιάψευστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το επικουρικό που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι ΕΛΤΑ πριν το 2015, είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το μέσο όρο αυτών που αποδίδουν τα άλλα ενταγμένα επικουρικά ταμεία. Ο μέσος όρος του ΕΤΕΑΕΠ είναι τα 190 ευρώ.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραδέχθηκε ότι όσα παρουσιάσαμε επιβεβαιώνονται από τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Διοίκηση του Συλλόγου μας είναι πλήρως ενημερωμένη  και απέδωσε τα εύσημα στον πρόεδρο για την ενότητα που παρουσιάσαμε ως  Διοίκηση, υπογραμμίζοντας την εξαιρετική συζήτηση που έγινε.

Δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει πρόσθετη ενημέρωση και στοιχεία από τον ΕΦΚΑ για τον μέσο όρο της επικουρικής σύνταξης που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι ταχυδρομικοί που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το 2015. Όπως προαναφέραμε, υποστήριξε ότι θα κάνει εισήγηση στην ηγεσία του υπουργείου για το θέμα.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης,  ο πρόεδρος του Συλλόγου, αφού ευχαρίστησε τον κ.Μηλαπίδη,  εξέφρασε προς αυτόν τη βεβαιότητα ότι θα εισηγηθεί θετικά για την αποκατάσταση της αδικίας των συναδέλφων. Παρότρυνε τον Γενικό Γραμματέα η εισήγηση να γίνει το γρηγορότερο δυνατό ενόψει και του ραντεβού που θα πραγματοποιηθεί με την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου- με το κλιμάκιο της ΣΕΑ- στις 7 Μαρτίου.  Στην επικείμενη συνάντηση ο πρόεδρος θα θέσει και πάλι το θέμα του επικουρικού στον υφυπουργό κ.Τσακλόγλου αλλά και την υπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γεν.Γραμματέας

Γιώργος Πεπόνης                                            Τάσος Γεωργιάδης