Εκλογές του Συλλόγου

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες

Θα γνωρίζετε ίσως ότι οι εκλογές του Συλλόγου μας, διεξάγονται κάθε δύο χρόνια και σύμφωνα με το καταστατικό, με επιστολική ψήφο. Τα τελευταία, μάλιστα, έξι χρόνια που έχουμε την ευθύνη της Διοίκησης, με πολύ προσπάθεια και αγώνα είχαμε αυξήσει και τη συμμετοχή των συναδέλφων στην εκλογική διαδικασία, πάνω από το 50%.

Και όχι τυχαία, διότι οι διαδικασίες μας ήταν δημοκρατικές και διαφανέστατες, παρά τα όσα αντίθετα διατύπωνε η αντιπολίτευση, σε κάθε εκλογική διαδικασία που συνοδευόταν με ήττα της.

Έως το 2015 οι εκλογές στις συνταξιουχικές οργανώσεις κάθε άλλο παρά δημοκρατικές ήταν, αφού σε πολλούς συλλόγους και ομοσπονδίες διεξάγονταν  με το πλειοψηφικό σύστημα το οποίο κάθε άλλο παρά απεικονίζει την πραγματική βούληση των μελών και με επιστολική ψήφο, που από μόνη της και σ’ όλα τα στάδια είναι διαβλητή.

Έμπαινε, λοιπόν, επιτακτικά, ζήτημα εκδημοκρατισμού των συνταξιουχικών οργανώσεων και τότε ψηφίστηκε ο νόμος 4331/2015, γνωστός ως νόμος Στρατούλη,  που τις υποχρεώνει να κάνουν τις εκλογικές διαδικασίες σύμφωνα με τα άρθρα 10,11 και 12 του νόμου 1264/82.

Τα εν λόγω άρθρα προβλέπουν αποκλειστικά και μόνο την αυτοπρόσωπη ψηφοφορία των μελών των συνταξιουχικών οργανώσεων, στις αρχαιρεσίες των Συλλόγων τους, αλλά και την παρουσία Δικαστικού Αντιπροσώπου καθ’ όλη τη διάρκεια των αρχαιρεσιών.

Κατά συνέπεια, αν οι εκλογές διεξαχθούν κατά τέτοιο τρόπο, που δεν θα τηρηθεί η ως άνω διαδικασία ενώπιον του δικαστικού αντιπροσώπου, αυτές θα είναι απόλυτα άκυρες, ως τελεσμένες κατά παραβίαση των άνω διατάξεων που έχουν αναγκαστικό χαρακτήρα.

Λαμβάνοντας, ασφαλώς, υπόψη και το νόμο Στρατούλη, προχωρήσαμε στη διεξαγωγή των δύο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων  με επιστολική ψήφο, έχοντας τη βεβαιότητα ότι κάναμε δημοκρατικές εκλογές και με κυρίαρχο γνώμονα την αυξημένη συμμετοχή σας, κάτι που υπηρετεί η επιστολική ψήφος.

Μετά το πέρας της τελευταίας εκλογικής διαδικασίας (2018), όμως, ήρθαμε αντιμέτωποι με μια άκρως δυσάρεστη έκπληξη, με μια πρωτοφανή ενέργεια στα χρονικά του Συλλόγου. Συνάδελφος κατάθεσε αγωγή κατά του κύρους των εκλογών, υποστηρίζοντας ότι ο Σύλλογος δεν ακολούθησε την οριζόμενη από το νόμο διαδικασία, που προβλέπει ψηφοφορία δια ταυτοπροσωπίας, δηλαδή με κάλπη.

Εμείς προκειμένου να προασπίσουμε, ως οφείλαμε, τον Σύλλογο, έτσι ώστε να αποφύγει τις περιπέτειες, συγκαλέσαμε  το Διοικητικό Συμβούλιο και αποδεχόμενοι πρόταση της ΔΑΚΕ (Θωμόπουλος), αποφασίσαμε ομόφωνα να αναθέσουμε  την υπόθεση στον έγκριτο νομικό και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο συνάδελφος Θωμόπουλος της ΔΑΚΕ ζήτησε να επισπεύσουμε χρονικά την διεξαγωγή της Εκλογο-Απολογιστικής Συνέλευσης και της ανάδειξης Εφορευτικής Επιτροπής για τις εκλογές, υπό τον φόβο τυχόν έκδοσης αρνητικής δικαστικής απόφασης για τον Σύλλογο, που θα σήμαινε και τον διορισμό έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου.

Με απώτερο στόχο να διασφαλίσουμε τη νομιμότητα των επερχόμενων εκλογών και  προφανώς για να περιφρουρήσουμε τον Σύλλογο από τυχόν νέες αγωγές κατά του κύρους της εκλογικής διαδικασίας, απευθυνθήκαμε εκ νέου στον νομικό κ. Δημήτρη Βερβεσό και του ζητήσαμε τη γνωμοδότησή του επί του θέματος. Πώς, δηλαδή, πρέπει να διεξάγουμε τις εκλογές, ακολουθώντας την νόμιμη διαδικασία, βασιζόμενη στο νόμο Στρατούλη (4331/15).   Επισυν.(1)

Ο κ.Βερβεσός υποστηρίζει στην γνωμοδότησή του, ότι ο νόμος είναι σαφής και επιτάσσει αυτοπρόσωπη παρουσία του ψηφοφόρου. Σημειώνει ότι πρέπει να στηθούν κάλπες και τονίζει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Σύλλογος θα προφυλαχθεί άπαξ δια παντός, από οποιονδήποτε κακόβουλο επιχειρήσει να διαβάλει τη νομιμότητα των εκλογών. Επισυν. (2)

Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο που διεξήχθη τον Ιανουάριο και είχε ως αντικείμενο τις επερχόμενες εκλογές, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι η ΔΑΚΕ άλλαξε άρδην ρότα και ζήτησε να γίνουν εκλογές με την διαδικασία της επιστολικής ψήφου, παρά το γεγονός ότι είχε στα χέρια της την γνωμοδότηση του κ.Βερβεσού.

Το έπραξε, βεβαίως, για αντιπολιτευτικούς λόγους και χωρίς να «μετρήσει» ως όφειλε τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε για το Σύλλογο, η διεξαγωγή εκλογών κόντρα στο νόμο και υπό τη δαμόκλειο σπάθη νέας αγωγής κατά του κύρους της εκλογικής διαδικασίας. Έχει χαθεί το μέτρο και η σοβαρότητα!!!

Μην ξεχνάμε ότι η ΔΑΚΕ πλείστες φορές έχει αφήσει υπόνοιες για νοθεία στις εκλογές που διεξάγονταν με επιστολική ψήφο, κατηγορώντας μάλιστα το προεδρείο-στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας- ότι «έχουν στο μυαλό τους το σακούλι περισυλλογής των ψήφων». Μιλώντας για σακούλι, βεβαίως, επιχειρεί και πάλι να βάλλει κατά της επιστολικής ψήφου και να υπονοήσει ότι το προεδρείο «μαγειρεύει» τα αποτελέσματα.

Είναι οι ίδιοι, οι συνάδελφοι της ΔΑΚΕ, που μετά τις εκλογές του 2018 είχαν απροκάλυπτα μιλήσει για νοθευμένη διαδικασία και «κάλπικα» αποτελέσματα. Παραθέτουμε τα βασικά αποσπάσματα από το φύλλο 160 της εφημερίδας, όπου οι… υπερασπιστές της επιστολικής ψήφου συνάδελφοι της ΔΑΚΕ, βάλλουν κατά της διαδικασίας!!!

«Οι πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες  έδειξαν για μια ακόμα φορά πόσο σαθρός και περιορισμένης αξιοπιστίας είναι ο τρόπος που γίνονται οι εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης στο Σύλλογό μας. Έγιναν πάλι με τον τρόπο, που γίνονται  τα τελευταία 30-40 χρόνια και δεν φάνηκε να προβληματίζουν κανέναν. Εμείς που καταγράφαμε καθημερινά  όλα όσα μαθαίναμε για τη λειτουργία  των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι είναι εκλογές  με δυνατότητα νόθευσης της βούλησης  των συναδέλφων μας.

Οι δυνατότητες νόθευσης της βούλησης των συναδέλφων είναι πολλές. Από την αποστολή των συστημένων, την παραπέρα διαχείρισή τους, η «ελαστικότητα» στη διανομή, «η ενημέρωση» που  λαμβάνουν οι υποψήφιοι  για τα ειδοποιημένα και ανεπίδοτα συστημένα, η «διάθεση για διευκόλυνση»  από υποψηφίους προς τους ανήμπορους, αδυνατούντες κλπ να ψηφίσουν, η διαχείριση του απαντητικού φακέλου  επί του οποίου αναγράφεται το όνομα του αποστολέα, που περιέχει τον κίτρινο φάκελο με το ψηφοδέλτιο ως απλού αντικειμένου έδιδε τη δυνατότητα σε όποιον είχε πρόσβαση στο δίκτυο  και δυστυχώς την είχαν πολλοί , να «αλλάξουν την  πορεία του απαντητικού φάκελου» με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης ο απαράδεκτα μεγάλος χρόνος (45 μέρες) άσκησης  του εκλογικού δικαιώματος συνθέτουν μια  απαράδεκτη εικόνα, που δεν πρέπει να επαναληφθεί και η ευθύνη  γι αυτό ανήκει σε όλους».

Αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι «όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται» και οι συνάδελφοι έχοντας υπόψη ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», στρέφονται κατά της Διοίκησης για τον τρόπο με τον οποίο διεξήγαγε τις εκλογές, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν  ότι δεν επιθυμούν εκλογική διαδικασία με κάλπη. Τέτοια είναι η «ζέση» τους να συκοφαντήσουν την Διοίκηση και να εμφανιστούν ως τιμητές της επιστολικής ψήφου ώστε με αυθαίρετο τρόπο, όπως το συνηθίζουν, αφήνουν να εννοηθεί ότι η Διοίκηση δεν νοιάζεται για τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στις εκλογές, κάτι που φυσικά όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά αποτελεί κατάπτυστο ισχυρισμό.

Δεν είναι θέμα επιλογής η διεξαγωγή εκλογών με κάλπη και δεν μπορεί επ΄αυτού να γίνεται αντιπολίτευση.  Είναι μονόδρομος, είναι ο μοναδικός νόμιμος τρόπος για να το πράξουμε και να μη βάλουμε τον Σύλλογο σ’ ένα κυκεώνα προβλημάτων και περιπετειών.

Θα διεξαχθούν, λοιπόν, εκλογές με κάλπες, όπως  αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση στις 13 Φεβρουαρίου 2020.

Η πρόταση της ΔΑΚΕ ήταν η ψηφοφορία να γίνει με επιστολές και έλαβε τρεις ψήφους. Η άλλη πρόταση που προήλθε από την ΑΦΣ, για μικτό σύστημα ψηφοφορίας (κάλπη και επιστολική), έλαβε μία ψήφο.

Στις επερχόμενες εκλογές θα στηθούν και κάλπες για την εκλογή των Περιφερειακών Επιτροπών, όπως ορίζει και το καταστατικό του Συλλόγου.

Η Διοίκηση θα εκδώσει άμεσα εκλογικό «οδικό» χάρτη, τον οποίο θα θέσει υπόψη της Γενικής Συνέλευσης, που διεξάγεται στις 20 Φεβρουαρίου 2020 και της Κεντρικής Εφορευτικής επιτροπής από την οποία  θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τις εκλογικές διαδικασίες, όλων των μελών του Συλλόγου.

Συνάδελφοι –Συναδέλφισσες

Δεν πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε κανέναν κακόβουλο να έχει στα χέρια ισχυρά νομικά ερείσματα και να βλάψει το Σύλλογο.

Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε το μέλλον του Συλλόγου! Αυτό που προέχει είναι να διασφαλίσουμε το κύρος και την εύρυθμη λειτουργία του στο παρόν και στο μέλλον.

Εμείς έχουμε αφήσει πίσω τις παλιές συνήθειες, τις κληρονομημένες αντιπαλότητες και τις συνδικαλιστικές βεντέτες.

Δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στη συλλογική μας προσπάθεια, συνάδελφοι και παρατάξεις που όλοι γνωρίζουν ότι η δράση τους περιορίζεται στον κομματικό και μάλιστα παραγοντίστικο κομματισμό.

Σας καλούμε να πάρετε τον Σύλλογο στα χέρια σας και ξεπερνώντας τις όποιες ακόμη και αντικειμενικές δυσκολίες, να φτάσετε στις κάλπες και να επιλέξετε την Διοίκηση που σας αξίζει.

Επισυνάπτονται:

1.Επιστολή του Συλλόγου προς τον κ. Βερβεσό.

2.Γνωμοδότηση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημητρίου Βερβεσού.

3.Γνωμοδότηση του Δικηγόρου Κωνσταντίνου Ρίζου

 

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γεν. Γραμματέας

 

Γιώργος Πεπόνης                                                       Τάσος Γεωργιάδης