H εξαγγελία του πρωθυπουργού για απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα των δυνητικών δικαιούχων του ΕΚΑΣ (χαμηλοσυνταξιούχων), έχει ισχυρά ψήγματα εμπαιγμού προς τους συνταξιούχους (δικαιούχοι μετά το 2016), παρότι εκ πρώτης όψης μοιάζει ένα καθολικά θετικό μέτρο.
Δεν είναι όμως έτσι και εξηγούμαστε γιατί:
Πρώτον πρόκειται για ψηφισμένο νόμο από το 2020, ο οποίος απλώς δεν είχε εφαρμοστεί εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η διάταξη νόμου από το 2020, όριζε πως: «Σε όσους, κατ’ εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, στερήθηκαν σταδιακά την παροχή του ΕΚΑΣ με ημερομηνία οριστικής κατάργησής του την 31η Δεκεμβρίου 2019, εφαρμόζεται ως αντισταθμιστικό μέτρο, από 1η Ιανουαρίου 2020 και εφεξής, η πλήρης απαλλαγή τους από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη».
Δεν είναι, λοιπόν, νέο μέτρο και η κυβέρνηση καθυστέρησε σημαντικά στην εφαρμογή του.
Δεύτερον το θέτει σε ισχύ λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν το 2020, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος. Η ακρίβεια έχει αλλάξει άρδην και προς το χειρότερο τις συνθήκες διαβίωσής μας και είναι πρόδηλο ότι τα εν λόγω κριτήρια πρέπει να αναπροσαρμοστούν. Πρέπει να οριστεί, δηλαδή, νέο όριο φτώχειας για τους συνταξιούχους το οποίο δεν μπορεί παρά να συναρτάται με το μέσο εισόδημα.
Υπενθυμίζουμε ότι το 2016, όταν ξεκίνησε η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ τα σωρευτικά κριτήρια ήταν τα εξής:
- Καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα: έως 972 ευρώ ετησίως.
- Συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα: έως 8.884 ευρώ.
- Συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα: έως 11.000 ευρώ
- Συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης: έως 664 ευρώ.
Επίσης είναι προαπαιτούμενη η συμπλήρωση των 65 ετών.
Και τρίτον παραμένουν εκτός της εν λόγω παρέμβασης και του ΕΚΑΣ οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που λαμβάνουν και τις πιο χαμηλές συντάξεις.
Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο
Το μέτρο της μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα για περίπου 130.000 χαμηλοσυνταξιούχους, θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2025, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Τίθεται όριο μηνιαίου εισοδήματος από συντάξεις τα 643 ευρώ, σε ό,τι αφορά τους νέους δικαιούχους που θα προκύψουν με την ετήσια δαπάνη για τη συγκεκριμένη παροχή να υπολογίζεται στα 25 εκατ. ευρώ (μικρό ποσό και δυσανάλογο της κυβερνητικής επικοινωνιακής καταιγίδας, τόσο στον φιλικό Τύπο όσο και, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει την σχετική τροπολογία.
Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι ότι η κάλυψη για μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να επεκταθεί σε όλο του φάσμα των συνταξιούχων.
Θυμίζουμε ότι συνολικά μας γίνεται αυξημένη κράτηση για την Υγεία, 6% στην κύρια σύνταξη από 4%, ενώ πληρώνουμε πλέον και για το επικουρικό 4%.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν.Γραμματέας
Γιώργος Πεπόνης Τάσος Γεωργιάδης