Αναδρομικά μετά από επανυπολογισμούς συντάξεων

Η Διοίκηση του Συλλόγου μας έχει επισημάνει πολλάκις προς τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας, είτε μέσω επιστολών είτε σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, το μείζον πρόβλημα που υφίστανται χιλιάδες συνταξιούχοι με τις εκκρεμότητες που προέκυψαν από τον αρχικό επανυπολογισμό που έγινε με το νόμο Κατρούγκαλου.

Για την ακρίβεια προέκυψαν αποκλίσεις ετών και αποδοχών και ακολούθως αναδρομικά για συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης που εντάχθηκαν στα νέα κλιμάκια του νόμου Βρούτση.

Τις τελευταίες ημέρες ο ΕΦΚΑ διαρρέει ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα αποδώσει αναδρομικά σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Κρατάμε, όμως, μικρό καλάθι, διότι όπως και σε άλλες περιπτώσεις έτσι και σ’ αυτή, έχει υπάρξει έλλειμμα αξιοπιστίας από τον φορέα και τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Την ίδια στιγμή, πάντως, υπάρχουν συνάδελφοι που είδαν περισσότερα χρήματα στις συντάξεις τους και με μια πρώτη εκτίμηση, αυτά αφορούν αναδρομικά μετά από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους.

Όσοι συνάδελφοι διαπιστώνουν μεταβολές στις συντάξεις τους, καλό θα ήταν να επικοινωνούν με τον Σύλλογο, προκειμένου να διερευνούμε περαιτέρω τις εν λόγω συνταξιοδοτικές υποθέσεις.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι οι επανυπολογισμοί συντάξεων αφορούν τρεις κατηγορίες

• Συντάξεις παλαιών συνταξιούχων που αποχώρησαν πριν το νόμο Κατρούγκαλου με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν έχουν εφαρμοστεί τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4387/2016.

• Συντάξεις παλαιών συνταξιούχων πριν το νόμο Κατρούγκαλου με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, στις οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί ούτε τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4387/2016 ούτε οι βελτιωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση) που ισχύουν από τα 30 έτη και άνω.

• Συντάξεις που εκδόθηκαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου, ήτοι μετά τις 13/5/2016 και μέχρι 30/9/2019, με 30 έτη ασφάλισης και άνω, χωρίς να έχουν επανυπολογιστεί με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020.

Στις τρεις παραπάνω κατηγορίες περιλαμβάνονται συνταξιούχοι που λαμβάνουν μία σύνταξη λόγω γήρατος, συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος και χηρείας, και διπλοσυνταξιούχοι με συντάξεις που πήραν από παράλληλη ασφάλιση (π.χ. Δημόσιο και ΤΣΑΥ) πριν το νόμο Κατρούγκαλου.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος            Ο Γεν.Γραμματέας
Γιώργος Πεπόνης     Τάσος Γεωργιάδης