ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 22:31

Ανακοίνωση – ενημέρωση για την επιστροφή των κρατήσεων του ΕΟΠΥΥ

Τις προηγούμενες ημέρες γίναμε όλοι μάρτυρες μιας πρωτοφανούς, στα χρονικά του Συλλόγου και της συνδικαλιστικής πρακτικής, ενέργειας από τους συναδέλφους της ΔΑΚΕ.

Οι εν λόγω συνάδελφοι, απέστειλαν επιστολή  προς τα μέλη του Συλλόγου, τα οποία προτρέπουν να καταθέσουν αίτηση-ένσταση με παραλήπτη τον ΕΦΚΑ, προκειμένου να διεκδικήσουν την επιστροφή όλων των χρημάτων από τις κρατήσεις του ΕΟΠΥΥ.

Αναδεικνύουμε αυτό το μείζον θέμα, όχι για να καταδείξουμε τις διχαστικές πρακτικές που ακολουθεί η ΔΑΚΕ-η οποία επιχειρεί να στήσει παραδιοίκηση εντός του Συλλόγου-, αλλά για να διεισδύσουμε στην ουσία της συγκεκριμένης διεκδίκησης που φανερώνει δύο τινά:

ή ότι οι συνάδελφοι της ΔΑΚΕ είναι παντελώς ανενημέρωτοι και αναξιόπιστοι ως προς τα συνταξιοδοτικά-εργατικά ζητήματα ή ότι ηθελημένα σας παραπλανούν και επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για δήθεν δράσεις και αγώνες, που δεν έχουν την παραμικρή πιθανότητα επιτυχίας.

Θα σας αποδείξουμε, λοιπόν, με απλό και κατανοητό τρόπο, ότι οι συνάδελφοι της ΔΑΚΕ είτε είναι άσχετοι είτε σας παραπλανούν, κινούμενοι με αμιγώς κομματικά και ψηφοθηρικά κίνητρα. Αυτό που είναι αυταπόδεικτο και δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης, είναι η προσπάθειά τους να δημιουργήσουν παραδιοίκηση εντός του Συλλόγου!

Πάμε τώρα στην ουσία της υπόθεσης

Η επιστροφή των κρατήσεων του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, κατόπιν και των πρωτοβουλιών και δράσεων της Διοίκησης, με επανειλημμένες παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση. Ωστόσο, παρατηρήθηκε, ότι δεν επεστράφησαν όλα τα ποσά στα μέλη μας και αυτό συνέβη για τον εξής λόγο:

Στον υπολογισμό που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, δεν υπολογίστηκαν οι κρατήσεις που αφορούν τα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Τι μας λέει η ΔΑΚΕ;

Ισχυρίζεται ότι παρανόμως δεν υπολογίστηκαν οι κρατήσεις και ως εκ τούτου, αφού έλαβε χώρα μια τέτοια μη έννομη πράξη, πρέπει ο ΕΦΚΑ να επιστρέψει τα χρήματα. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η διεκδίκηση των χρημάτων μπορεί να γίνει εφικτή για τα μέλη του Συλλόγου, μέσω της σχετικής αίτησης που υποδεικνύει.

Πρώτο θηριώδες ψέμα της ΔΑΚΕ!

Δυστυχώς για όλους τους συνταξιούχους, νομίμως και όχι παρανόμως δεν υπολογίζονται, στις επιστροφές των κρατήσεων του ΕΟΠΥΥ, τα ποσά που αφορούν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Bάσει του νόμου 4501/2017, που πέρασε στη Βουλή η κυβέρνηση (22-11-17), οι κρατήσεις που αφορούν τα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης-περιλαμβάνεται στο νόμο 3863/10-, δεν θεωρούνται μνημονιακές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο νόμο 4501, ο υπολογισμός για τις κρατήσεις αφορά αποκλειστικά τους χαρακτηρισμένους ως μνημονιακούς κα μεταγενέστερους νόμους από τον 3863, δηλαδή τους 4024, 4053 και 4091.

Ο προγενέστερος νόμος 3863 και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένοι και δεν «προσβάλλονται» από καμία αίτηση, ούτε εξώδικο προς τον ΕΦΚΑ. Αλλάζουν μόνο με νέο νόμο!

Το δεύτερο θηριώδες ψέμα της ΔΑΚΕ

Η ΔΑΚΕ καλεί τους συναδέλφους να συμπληρώσουν την αίτηση και να τη στείλουν στον ΕΦΚΑ (ΤΑΠ ΟΤΕ), με την ψευδεπίγραφη προσδοκία πώς θα διεκδικήσουν την επιστροφή όλων των ποσών από τις κρατήσεις του ΕΟΠΥΥ.

Η διεύθυνση του ΕΦΚΑ είναι παντελώς αναρμόδια για να επιστρέψει τα εν λόγω χρήματα! Ο υπολογισμός που έκαναν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, για την επιστροφή των κρατήσεων ΕΟΠΥΥ, έγινε βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και των σχετικών διατάξεων, που όπως προαναφέραμε, δεν συμπεριλαμβάνουν -νομίμως- την εισφορά αλληλεγγύης στις μνημονιακές κρατήσεις.

Ως εκ τούτου, προκύπτει το εξής συμπέρασμα: Ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να «επαναυπολογίσει» για τις επιστροφές των κρατήσεων του ΕΟΠΥΥ. Δεν δύναται μια υπηρεσία να αναλάβει κάτι που ξεπερνάει τις αρμοδιότητές της. Ο μόνος τρόπος για να γίνει πράξη, μια ενδεχόμενη επιστροφή όλων των ποσών-μέσω και του υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης-, είναι να το αποφασίσει η κυβέρνηση και να το υλοποιήσει μέσω νέου νόμου.

Τι θα πράξει η Διοίκηση

Από την στιγμή που ο ΕΦΚΑ, όπως εξηγήσαμε, είναι αναρμόδιος να επιλύσει το ζήτημα, ούτε τελικώς η αποστολή εξωδίκων προς τους επικεφαλής του Ενιαίου Φορέα, αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση. Η μόνη λύση είναι ο νέος νόμος.

Γι’ αυτό και η διοίκηση προχώρησε σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, στις 4/1/2018, από το οποίο προέκυψε η εξής ομόφωνη απόφαση: Να κινήσει όλες τις συνδικαλιστικές και νομικές διαδικασίες και να εντείνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει, μέσω νέου νόμου, την ένταξη της εισφοράς αλληλεγγύης στον υπολογισμό για τις κρατήσεις του ΕΟΠΥΥ.

Η άσκηση πίεσης θα γίνει μέσω επιστολών προς τους αρμόδιους υπουργούς,  μέσω παρεμβάσεων και ανάδειξης του θέματος στα ΜΜΕ και μέσω της δημιουργίας ενιαίου «μετώπου» με τις υπόλοιπες συνταξιουχικές οργανώσεις, για το μείζον αυτό θέμα.

Θεωρήσαμε καθήκον μας να σας ενημερώσουμε για την πραγματική διάσταση του θέματος, να αποκαλύψουμε όλες τις πτυχές της αλήθειας και να απογυμνώσουμε τις «δράσεις» της ΔΑΚΕ.

Αναδεικνύεται, λοιπόν, η προσπάθεια της ΔΑΚΕ να αποπροσανατολίσει τους συναδέλφους, πρακτική που είναι «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης καθώς: οι συνταξιούχοι αναλώνονται σε ανούσιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και όχι στην ουσία της υπόθεσης, κάτι που διευκολύνει το έργο των κυβερνώντων.

                                                  Η Διοίκηση

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΤΕΥΧΟΣ 164

 

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΓΡΑΜΜΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για θέματα που σχετίζονται με τα ασφαλιστικά, τα συνταξιοδιοτικά αλλά και προβλήματα που προκύπτουν από περικοπές, συμμετοχές σε φαρμακευτικές δαπάνες και άλλα, θα λειτουργεί καθημερινά ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας στον Σύλλογο μας. Στα τηλέφωνα 210-3847811 και 6932184195 ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Πεπόνης, θα απαντάει στις κλήσεις σας και θα προσπαθεί να επιλύσει τις απορίες σας.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

« May 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ