ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δευτέρα, 01 Απριλίου 2019 13:37

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης

Ποια θέματα θέσαμε στον πρωθυπουργό, τι μας απάντησε

Όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους του ΕΛΤΑ, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Πεπόνης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στα πλαίσια της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, το Σάββατο 30 Μαρτίου, με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου.

Με παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Συλλόγου μας Γιώργος Πεπόνης, έθεσε την ατζέντα των ζητημάτων που απασχολούν το συνταξιουχικό κίνημα και τους συνταξιούχους. Επισήμανε, μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ότι: «οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να χάσουμε άλλα.

Κρατήσατε τον λόγο σας ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις το 2019, ωστόσο υπάρχουν άλλο ένα θέμα για το 2020. Είναι αυτό της μείωσης του αφορολογήτου. Πρέπει να ξεψηφίσετε αυτόν τον νόμο, όπως κάνατε και με την προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Η μείωση του αφορολογήτου θα φέρει έμμεσα νέες περικοπές στις συντάξεις μας και στο εισόδημά μας. Δεν μπορούμε να αντέξουμε κάτι τέτοιο.

Επίσης, πρέπει να αποκατασταθούν οι αδικίες του παρελθόντος».

Για τις συντάξεις χηρείας: «Υπάρχουν οι χήρες που τις έχετε αδικήσει κατάφωρα με το νόμο Κατρούγκαλου. Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει και πρέπει να το διορθώσετε άμεσα και όσον αφορά τα ηλικιακά όρια αλλά και τα ποσοστά αναπλήρωσης».

Για το ζήτημα της υλοποίησης των αποφάσεων του ΣτΕ για του νόμους 4051 και 4093 και της επιστροφής των αναδρομικών: «Υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που μας δικαιώνει. Η αγνόηση των αποφάσεων του ΣτΕ δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, όχι μόνο σεβασμού στη δικαιοσύνη, αλλά και δημοκρατίας. Η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να αυτονομείται από τους θεσμούς.
Πρέπει να δεσμευτείτε ότι μας τα χρωστάτε. Αναγνωρίζουμε ότι δημοσιονομικά είναι δύσκολο να μας τα επιστρέψετε εφάπαξ. Ας μας δωθούν και σταδιακά».

Για την επιστροφή των δώρων: «Τα δώρα καταργήθηκαν παρανόμως. Πρόκειται για ένα θέμα πολύ σημαντικό, το οποίο πρέπει να εξετάσετε άμεσα, αρχής γενομένης από αυτό το Πάσχα. Περιμένουν να αποδοθεί σ΄ όλους τους συνταξιούχους το δώρο».

Για τον επανυπολογισμό: «Ο επανυπολογισμός των συντάξεων που προβλέπει ο νόμος, για κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων που πλήρωναν υψηλές εισφορές στο παρελθόν -εμείς του ΕΛΤΑ ανήκουμε σ’ αυτή την κατηγορία- έχει και τα καλά του.

Υπάρχουν όμως και σημαντικά προβλήματα. Αυτά μάλλον οφείλονται στη μη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποσταλούν τα ενημερωτικά σημειώματαλ για να γνωρίζουμε τι συμβαίνει και πώς υπολογίζονται οι συντάξεις. Πρέπει να δοθούν αμέσως στη διάθεση των συναδέλφων τα ενημερωτικά σημειώματα».

Για την ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων: «Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των Ταμείων είναι θεμελιώδες για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας. To έχει αναδείξει και ο Σύλλογός μας, μέσω της ΣΕΑ και είναι μια πρόταση που πρέπει να την εξετάσετε με προσοχή».

Τι μας απάντησε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε το δίκαιο του «αγώνα» που κάνουν οι συνταξιούχοι για την επιστροφή των αναδρομικών (που προκύπτουν μετά από την απόφαση του ΣτΕ, καθώς πρόκειται για περικοπές που προήλθαν από μνημονιακούς νόμους του 2012 . Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το κράτος δεν δύναται να αποδώσει τα εν λόγω χρήματα, τα οποία ξεπερνούν συνολικά τα 26 δισ.ευρώ και υπολογίζονται στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σημείωσε, ότι το δημοσιονομικό μέγεθος είναι πολύ μεγάλο, η οικονομία δεν το αντέχει και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιστρέψει τα χρήματα αυτά, μέσω πολιτικής απόφασης.

Αναφορικά με τα αναδρομικά ειδικότερα, υπογράμμισε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι, κάθε φορά που δημιουργείται χώρος, να υποστηρίζονται οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Για τις συντάξεις χηρείας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εργασίας έχει έτοιμη τροπολογία, που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και προβλέπει: την κατάργηση των ηλικιακών κριτηρίων για τις συντάξεις χηρείας και την επαναφορά τους στο 70% του ποσού που λάμβανε ο/η θανών/θανούσα αντί του 50% που ισχύει σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τα δώρα, είπε ότι για μεν το Πάσχα ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 έχει ήδη κατανεμηθεί. Δεσμεύτηκε, ωστόσο ότι αυτό το αίτημα είναι στο τραπέζι, είναι δίκαιο να δοθούν τα δώρα στους συνταξιούχους και θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020.

Για τον επανυπολογισμό, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς που παρίσταντο στη συνάντηση, να «τρέξουν» το θέμα, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα έρθει προς ψήφιση ρύθμιση για ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ), που λόγω χρεών προς τον ΕΦΚΑ, δεν μπορούσαν να λάβουν σύνταξη.

 

 

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων της ΣΕΑ, μετά το τέλος της συνάντησης

Οι δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου

 

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΤΕΥΧΟΣ 164

 

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΓΡΑΜΜΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για θέματα που σχετίζονται με τα ασφαλιστικά, τα συνταξιοδιοτικά αλλά και προβλήματα που προκύπτουν από περικοπές, συμμετοχές σε φαρμακευτικές δαπάνες και άλλα, θα λειτουργεί καθημερινά ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας στον Σύλλογο μας. Στα τηλέφωνα 210-3847811 και 6932184195 ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Πεπόνης, θα απαντάει στις κλήσεις σας και θα προσπαθεί να επιλύσει τις απορίες σας.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

« April 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ