ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019 13:10

8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες - Το μήνυμα της Διοίκησης

Οι γυναίκες γιορτάζουν σήμερα, απανταχού της γης. Η ημέρα είναι αφιερωμένη σ’ αυτές και εμείς, ως διοίκηση θα κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στις συναδέλφισσες που έχουν βγει στη σύνταξη και δίνουν σκληρή μάχη, σε καθημερινή βάση.

Παρά την ηλικία τους, συνεχίζουν τη σκληρή οικιακή εργασία ως σκληρά εργαζόμενες, υποκαθιστώντας παιδικούς σταθμούς (που δεν επαρκούν για όλα τα παιδιά). Φυλάνε τα εγγόνια τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρέχουν φροντίδα σε υπερήλικους γονείς, έχοντας να αντιπαρέλθουν τις μη επαρκείς δομές για τους ηλικιωμένους.

Οι συναδέλφισσες συνταξιούχες, δεν αποποιούνται ποτέ τον ιερό ρόλο της μάνας. Ενδιαφέρονται και προσφέρουν τα μέγιστα για τα παιδιά τους, όσο μεγάλα και αν είναι αυτά.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο της «σκληρά «εργαζόμενης» πορεύεται η κάθε συνάδελφος συνταξιούχος.

Την ίδια στιγμή συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα για την απελευθέρωσή τους ως γυναίκες, έχοντας να αντιμετωπίσουν ένα δυσχερές περιβάλλον. Η κρίση του κράτους πρόνοιας έχει έντονο αντίκτυπο. Η κοινωνική φροντίδα δοκιμάζεται υπέρμετρα σε συνθήκες λιτότητας, τα επιδόματα και οι άδειες μητρότητας αντανακλούν στις μάνες και γιαγιάδες.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε το εξής: το νέο ασφαλιστικό αύξησε τα όρια ηλικίας, γεγονός που είχε ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο και επίδραση στην ούτως ή άλλως δύσκολη ζωή των συναδελφισσών.

Είναι προφανές ότι η κοινωνική πολιτική, η ισότητα και η κατάργηση των διακρίσεων των γυναικών, για τα οποία παλεύουν οι παλιές και νέες γενιές, δεν γίνεται χωρίς κρατικά κονδύλια. Το κράτος πρέπει να ενσκήψει στα εν λόγω θέματα και να επαναδραστηριοποιήσει τα κοινωνικά του αντανακλαστικά, απέναντι στις γυναίκες όλων των ηλικιών.

Η Διοίκηση του Συλλόγου

 

Ακολουθεί κείμενο της συναδέλφισσας Ελένης Χρ.Σιδέρη

ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ, ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ, ΠΑΛΕΥΟΥΝ, ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ !!!

 Η ημέρα της γυναίκας καθιερώθηκε προς τιμή των εργατικών αγώνων, που έδωσαν οι γυναίκες στις ΗΠΑ.

Το 1857 εργάτριες στα εργοστάσια κλωστ/γιας, διαμαρτυρηθήκαν για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν, …ωράρια, μισθοί… κλπ

Μετά από 50 χρόνια γιορτάστηκε για πρώτη φορά, το 1909, με πρωτοβουλία του σοσιαλιστικού κινήματος των ΗΠΑ και καθιερώθηκε το 1977 ως παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Η 8η Μάρτιου πρέπει να αποτελεί μια ημέρα προβληματισμού και όχι μόνο μια ημέρα γιορτής. Γιατί η γυναίκα σε πολλά επίπεδα ακόμη και σήμερα δεν έχει την απαιτούμενη ισοτιμία.

Μισθοί, υψηλές θέσεις στον επαγγελματικό τομέα, συμμετοχή στην πολιτική είναι τομείς που η γυναίκα δεν έχει την ίδια αντιμετώπιση με το αντρικό φύλο.

Τα κοινωνικά δικαιώματα καθώς και τα έμφυλα δικαιώματα επιβάλουν αγώνα και εγρήγορση. Οι διεκδικήσεις των γυναικών αμφισβητούνται γιατί επανέρχονται τα πατριαρχικά πρότυπα.

Χρειάζεται να περιφρουρήσουμε αλλά και να ανοίξουμε νέους δρόμους, για τα νέα κορίτσια, για την νέα γενιά.

Καθημερινή δράση, παρέμβαση, αντίσταση στην εργασιακή ανισότητα και καταπίεση, στα κάθε είδους σεξιστικά πρότυπα, στους αποκλεισμούς, στην χυδαιότητα.

Η 8η Μάρτιου θα πρέπει να ναι σημείο αναφοράς για περισυλλογή , σκέψη, αναδρομή της διαδρομής μας ως γυναίκες ,ως μητέρες καθώς επίσης  του ρόλου μας, ο οποίος διαχρονικά και ιδιαίτερα την σημερινή εποχή όπου καταλύονται  τα εργασιακά κεκτημένα .

Είναι μια ημέρα κινητοποιήσεων για όλες τις γυναίκες του κόσμου. Υποστηρίζοντας ισότητα και αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Ισα δικαιώματα, ρόλοι και ευκαιρίες !!!

Είναι ημέρα τιμής, μνήμης, διεκδικήσεων, ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

 

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΤΕΥΧΟΣ 163

 

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΓΡΑΜΜΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για θέματα που σχετίζονται με τα ασφαλιστικά, τα συνταξιοδιοτικά αλλά και προβλήματα που προκύπτουν από περικοπές, συμμετοχές σε φαρμακευτικές δαπάνες και άλλα, θα λειτουργεί καθημερινά ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας στον Σύλλογο μας. Στα τηλέφωνα 210-3847811 και 6932184195 ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Πεπόνης, θα απαντάει στις κλήσεις σας και θα προσπαθεί να επιλύσει τις απορίες σας.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

« March 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ